EPIDEMIJA OSTAVKI NA VELIKIM MEDIJIMA: Prvi čovek odlazi sa BBC, razlog je Boris Džonson!

Autor:

Svet

28.04.2023

12:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je u izveštaju utvrđeno da je prekršio vladin kodeks o javnim imenovanjima, prvi čovek Bi-Bi-Sija Ričard Šarp podneo je ostavku.

EPIDEMIJA OSTAVKI NA VELIKIM MEDIJIMA: Prvi čovek odlazi sa BBC, razlog je Boris Džonson!

Foto: Tanjug/AP

Šarp je naveo da u izveštaju je utvrđeno da "nije na pravi način otkrio svoju umešanost" u davanje garancije za zajam od 800.000 funti tadašnjem premijeru Borisu Džonsonu.

Javni medijski servis je pod pritiskom nakon što je otkriveno da je Šarp, donator Konzervativne stranke, pomogao da tadašnji premijer Boris Džonson 2021. godine dođe do kredita, nakon čega ga je vlada imenovala na funkciju predsednika javnog medijskog servisa, preneo je AP.

Foto: Tanjug/AP

 

U izveštaju državnog tela za javna imenovanja je utvrđeno da je prekršio vladin kodeks za javna imenovanja tako što nije obelodanio potencijalni sukob interesa, prenosi RTS.

Prema njegovim rečima, "kršenje bilo nenamerno i nije materijalno“, i da podnosi ostavku da bi "dao prioritet interesima Bi-Bi-Sija“.

Odbor britanskih poslanika je već ocenio da je Šarp napravio "značajne greške u proceni" i da nije naveo "potpune činjenice" prilikom prijavljivanja za posao.

Govoreći o intervjuu sa kadrovskom komisijom britanskog javnog servisa pre njegovog imenovanja za predsednika Bi-Bi-Sija, Šarp je rekao da bi voleo da je taj potencijalni sukob interesa pomenuo.

Naveo je da je "zadovoljan“ što se u izveštaju zaključuje da je "njegova umešanost u ove stvari prema tome bila veoma ograničena'“ i kaže da "nije pronađen nijedan dokaz“ koji bi sugerisao da je  "igrao bilo kakvu ulogu u olakšavanju ili finansiranju zajma za bivšeg premijera”.

Foto: Youtube/NBC New York, PRofimedia

 

Šarp je rekao da će ostati na funkciji do kraja juna dok traje proces imenovanja njegovog naslednika.

Podsetimo se ranijih dešavana kada je američka medijska scena pretrpela veliki potres i to na obe strane političkog spektra pošto je istog dana konzervativni Foks njuz otpustio svog najpopularnijeg voditelja Takera Karlsona, a demokratama naklonjeni CNN je dao otkaz Donu Lemonu zbog vređanja republikanske predsedničke kandidatkinje.

"Foks korporacija", kompanija milijardera Ruperta Murdoka i njegove porodice koja je vlasnik Foks njuza, nedelju dana pre uručenja otkaza Karlsonu postigla je nagodbu sa "Dominion vouting sistems" da firmi koja je obezbedila glasačke mašine na predsedničke izbore 2020. u SAD isplati 787,5 miliona dolara zbog tužbe za klevetu.

U toj tužbi Karlson je, zajedno sa još nekim voditeljima republikancima naklonjenjog televizijskog kanala, naveden kao osoba koja je dozvolila da se u programu Foks njuza emituju lažne tvrdnje o izbornoj prevari koju je sproveo "Dominion vouting sistems".

Razlog razlaza Foks njuza sa Karlsonom nije javno naveden, a kompanija mu se u saopštenju zahvalila na saradnji.

- Zahvaljujemo mu na svemu što je učinio za mrežu kao voditelj i pre toga kao saradnik - piše u saopštenju Foks njuza.

U intervjuu za Njuzmaks bivši američki predsednik Donald Tramp je Karlsona nazvao "veoma dobrom i veoma talentovanom osobom" i dodao da ne zna da li je Karlsonov odlazak bio dobrovoljan ili je otpušten.

Za razliku od Karlsona koji nakon otkaza nije odmah napao sada već bivše poslodavce, doskorašnji voditelj CNN Lemon je pobesneo zbog otkaza napisavši na Tviteru da je zapanjen zato što je posle 17 godina provedenih na toj televiziji mislio bih da bi neko iz uprave imao pristojnosti da mu kaže direktno da je ostao bez posla.

Lemon se prvi put našao na udaru kritika u februaru kada je tokom emisije kazao da republikanska predsednička kandidatkinja Niki Hejli (51) više nije u "najboljim godinama", zbog čega je odmah reagovala i koleginica sa kojom je vodio program.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading