MLADU EMU NAPALA BAKTERIJA KOJA JEDE MESO! Preživela, ali ostala trajno unakažena!

Autor:

Svet

27.04.2023

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ema Doherti (37) dobila je nekrotizirajući fasciitis dok se lečila od sepse u februaru 2021. godine. Nekrotizirajući fasciitis je retka i po život opasna bakterijska infekcija koja napada meko tkivo ispod kože, najčešće na nogama, ali može se pojaviti na bilo kom delu tela.

MLADU EMU NAPALA BAKTERIJA KOJA JEDE MESO! Preživela, ali ostala trajno unakažena!

Foto: Printskrin/Facebook/EmmaDoherty

Žena iz Engleske ostala je trajno unakažena nakon što je dobila "bakteriju koja jede meso" zbog čega su joj amputirani noga i deo ruke.

 

 

Ema Doherti (37) dobila je nekrotizirajući fasciitis dok se lečila od sepse u februaru 2021. godine. Nekrotizirajući fasciitis je retka i po život opasna bakterijska infekcija koja napada meko tkivo ispod kože, najčešće na nogama, ali može se pojaviti na bilo kom delu tela.

Doherti, koja je ranije bila kros trkačica, veruje da je dobila bakteriju dok je bila u bolnici i dok je njen imuni sistem bio oslabljen. Imala je manje od jednog procenta šanse da preživi i lekari su rekli njenoj majci da razmisli o isključivanju aparata za održavanje života.

- Napalo je 85 odsto mog tela. Infekcija se kretala kroz moje telo tako brzo da je jedini način da se zaustavi bio da se odseče zahvaćeno tkivo - rekla je Doherti kojoj je uklonjena tetiva sa levog zgloba i ostala je sa teškim oštećenjem nerva u ruci.

Veliko presađivanje kože znači da je veći deo njenog stomaka prekriven kožom debljine samo 2 mm tako da živi u stalnom strahu da bi i najmanja posekotina ili povreda mogla da ostave njene unutrašnje organe otkrivene.

Ema se uprkos svemu oseća srećnom što je živa.

- Pokazane su mi slike njenih creva i organa. Trećeg dana je sve bilo bolesno zeleno. Pitala sam šta se dešava, a doktori su rekli da se infekcija prikrala i da ne mogu ništa da urade ako pogodi njene glavne organe. Stavili su me pod toliki pritisak da isključim aparate za održavanje života, ali nešto u meni je stalno govorilo da je Ema i dalje tu i nije bilo šanse da je pustim - rekla je njena majka Mari Kin.

Ema se preselila iz jugoistočnog Londona u Blekpul nadajući se novom početku. Sada pokušava da prikupi novac za kupovinu lakih invalidskih kolica, dizalice i rampe za automobil, ali i mehaničke noge protiv spoticanja.

- Ne želim da ostanem u invalidskim kolicima do kraja života - navodi Doherti.

Trenutno koristi TikTok da podigne svest o bolesti za koju kaže da je "toliko retka" da većina lekara o njoj čita samo u udžbenicima.

- To se može dogoditi apsolutno svakome. Pošto sam imala sepsu imuni sistem mi je bio oslabljen. Imala sam infekciju u krvi pa sam zbog toga postala podložna - dodaje Ema.

(Republika/Kurir)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading