RUSIJA ĆE TRAŽITI PRIMIRJE ZA PRAZNIKE KAKO BI OSUJETILA KONTRAOFANZIVU?! Objavljeni detalji šokantnog plana, oglasila se i Moskva!

Autor:

Svet

10.04.2023

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da iskoristi ključni verski praznik (pravoslavni Uskrs) da predloži prekid vatre i odloži dugo očekivanu ukrajinsku kontraofanzivu.

RUSIJA ĆE TRAŽITI PRIMIRJE ZA PRAZNIKE KAKO BI OSUJETILA KONTRAOFANZIVU?! Objavljeni detalji šokantnog plana, oglasila se i Moskva!

Foto: Tanjug/AP

Institut za proučavanje rata saopštio je da postoji mogućnost da Moskva iskoristi predstojeći pravoslavni Uskrs 16. aprila kako bi odložila ukrajinsku konstraofanzivu.

Kremlj je ranije koristio selektivne prekide vatre oko verskih praznika kako bi uticao na situaciju na prvim linijama, odbijajući prekid vatre tokom pravoslavnog Uskrsa 2022. godine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Bahmut

 

Kremlj bi mogao da zatraži uskršnji prekid vatre kako bi iskoristio prednost i osigurao svoje dobitke u urbanom Bahmut te se pripremio za ukrajinsku konstraofanzivu u proleće 2023. godine.

- Kremlj bi mogao da pozove na uskršnji prekid vatre jer bi takva pauza nesrazmerno koristila ruskim trupama. To ne samo da bi imalo vojnu prednost, već bi igralo i na informativnoj operaciji Moskve da Putina okarakteriše "kao pravog zaštitnika hrišćanske vere“, navodi istraživački centar.

Ukrajina ima značajnu pravoslavnu populaciju, sa oko 78 procenata koji se izjašnjavaju kao pravoslavni hrišćani 2019. Iako se ukrajinska pravoslavna crkva podelila sa Rusijom, kontroverze oko navodnih veza sa Moskvom porasle su poslednjih nedelja, piše Njuzvik.

Republika

Foto: Tanjug/AP

rat u Ukrajini, ilustracija

 

Moskva je ranije pozvala na 36-časovni prekid vatre na pravoslavni Božić u januaru 2023. godine, što je Ukrajina odbila. Kijev je tada rekao da je Rusija nastavila napade kroz predloženi period prekida vatre.

Peskov: Bez inicijative o prekidu vatre, Francuska teško može biti posrednik

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da niko nije izneo nikakve inicijative o uskršnjem prekidu vatre na frontu u Ukrajini, napominjući da su ranije slične akcije Moskve ostale bez odgovora Kijeva.

- Do sada nije bilo inicijativa po tom pitanju, ali naša Strasna nedelja tek je počela. Ne smemo zaboraviti da je Moskva ranije iznela inicijative o prekidu vatre i poštovala ga, ali je naišla na nespremnost kijevskog režima da ga se pridržava - rekao je Peskov.

Kako prenosi TASS, Peskov je naveo da Pariz teško može preuzeti ulogu posrednika između Moskve i Kijeva.

- Oni su stali na stranu jednog od učesnika sukoba. Štaviše, direktno su uključeni u sukob na strani Ukrajine - rekao je portparol Kremlja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading