BEZBEDNO SLETELA KAPSULA SPACEX SA ČETIRI ASTRONAUTA: Gotova petomesečna misija u svemiru! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

12.03.2023

07:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lansirana je 6. novembra.

BEZBEDNO SLETELA KAPSULA SPACEX SA ČETIRI ASTRONAUTA: Gotova petomesečna misija u svemiru! (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Četiri člana posade kapsule SpaceX Crew Dragon sletela su u subotu na obalu Floridskog zaliva, vrativši se sigurno s petomesečne naučne misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

U kapsuli. koja se posle devet sati leta spustila kod obale kod grada Tampe, nalazila su se dvojica astronauta NASA, jedan japanski kosmonaut, kao i ruska astronautkinja, prenosi Rojters.

Tim Kru-5 lansiran je s Floride 6. novembra kako bi proveo rutinska naučna istraživanja na stanici. U njemu su bili kosmonautkinja Ana Kikina (38), koja je postala prva Ruskinja koja je letela na američkoj svemirskoj letelici u proteklih 20 godina, i NASA-ina zapovednica leta Nikol Aunapu Man (45), prva američka Indijanka poslata u orbitu.

 

 

Kapsula ima oblik gumene bombone

Pilot NASA-e Džoš Kasada (49) i japanski astronaut Koiči Vakata (59), veteran s već četiri prethodna svemirska leta, takođe su bili u letelici.

Svemirska letelica Kru Dragon, kapsula u obliku gumene bombone dizajnirana za lansiranje na SpaceX-ovim raketama Falcon 9, odvojila se od svemirske stanice u subotu rano ujutro i ponovno ušla u Zemljinu atmosferu oko 20:11 sati, izdržavši toplinu nastalu trenjem koja je izvan kapsule dosezala oko 1930 stepeni Celzijusa.

Dva kompleta padobrana postavljena su da zakoče spuštanje kapsule na 24 kilometra na sat neposredno pre pada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading