Kineska raketa teška 23 tone za vikend pada na Zemlju! PROBLEM JE ŠTO SE NE ZNA I GDE!

Autor:

Svet

03.11.2022

19:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za razliku od većine modernih raketa koje su dizajnirane da padnu u zabačeni deo Tihog oceana, Long March 5B je nakon odbacivanja modula počeo kružiti oko Zemlje te nije poznato gde će pasti prilikom svog ponovnog ulaska u atmosferu.

Kineska raketa teška 23 tone za vikend pada na Zemlju! PROBLEM JE ŠTO SE NE ZNA I GDE!

Foto: youtube.com/NASA Jet Propulsion Laboratory

Kina je u ponedeljak uspešno lansirala treći i poslednji deo svoje nove svemirske stanice Tiangong, a ostaci rakete teške 23 tone će ovoga vikenda pasti negde na Zemlju. Problem je u tome što niko ne zna gde će tačno završiti.

Modul Mengtian, u kojem se nalaze naučni eksperimenti, lansiran je na kineskoj raketi Long March 5B. Nakon što je modul dostavljen u orbitu, odvojio se od rakete.

Za razliku od većine modernih raketa koje su dizajnirane da padnu u zabačeni deo Tihog okeana, Long March 5B je nakon odbacivanja modula počeo kružiti oko Zemlje te nije poznato gde će pasti prilikom svog ponovnog ulaska u atmosferu, do čega bi trebalo doći u petak uveče ili u subotu ujutro.

Mada niko ne kontrolira putanju rakete a samim tim nije poznato gde će se srušiti, mala je verovatnoća da će njeni ostaci pogoditi naseljeno područje, piše Business Insider.

Prognoza: Padaće delovi rakete

Stručnjaci s obzirom na situaciju mogu samo proceniti koliki će deo rakete Long March, koja je otprilike velika kao desetospratnica, udariti u Zemlju. Deo će verovatno izgoreti prilikom prolaska kroz atmosferu, ali sama raketa je prevelika da bi u potpunosti "isparila".

- Procena je da će ulazak u atmosferu preživeti 20 do 40 posto mase nekog velikog objekta - kazali su za Business Insider stručnjaci iz američke neprofitne organizacije Aerospace Corporation.

Republika

Foto: printscreen/youtube.com

Svemir, Ilustracija

 

Dodaju da na području na koje bi mogle pasti krhotine živi oko 88 posto stanovnika Zemlje, no samo par posto njih živi u gusto naseljenim područjima. Većina tog prostora otpada na okeane i nenaseljene delove kontinenata.

Uprkos tome, čelnici svemirskih agencija osudili su kinesku praksu nekontrolisanog vraćanja u atmosferu, rekavši da to predstavlja rizik za ljudske živote i imovinu.

Postoje potisnici za višekratnu upotrebu, poput onih kompanije SpaceX, koji se kontrolisano spuste na površinu te se mogu koristiti u narednim misijama. NASA-ini potisnici obično su padali kroz atmosferu pomoću padobrana, i to u predvidljivo područje.

Ovo nije prvi takav slučaj

Ovo je četvrti put da ostaci kineske rakete Long March 5B ugrožavaju ljudske živote. Nakon svakog takvog lansiranja (2020., 2021. i u srpnju 2022.) njeni delovi su pali na Zemlju.

U maju 2020. krhotine jedne od tih raketa otkrivene su u blizini dva sela u Obali Slonovače, navodno uzrokujući materijalnu štetu. Kina je 2021. rekla da su ostaci rakete pali u Indijski okean blizu Maldiva.

Naučnicu su u istraživanju koje je u maju objavljeno u časopisu Nature procenili kako postoji otprilike 10 posto šanse da će u sledećih deset godina krhotine pogoditi jednu ili više osoba. Ne radi se samo o pretnji koju predstavljaju kineske rakete, u našu atmosferu konstantno padaju sateliti i komadi nepoznatog svemirskog otpada.

- Ako bacite kocku previše puta, nekome će se posrećiti - rekao je astronom Jonathan McDowell s Harvarda koji prati objekte u Zemljinoj orbiti.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading