RUSKA TAJNA FLOTA PRETAČE NAFTU ZA CEO SVET! Šokantno otkriće Blumberga: EVO KAKO SE U SREDOZEMNOM MORU ZAOBILAZE SANKCIJE!

Autor: M. J. - E. S. T.

Svet

25.02.2023

16:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropa žmuri jer bi potpuno onemogućavanje izvoza iz Rusije dovelo do drastičnog rasta cena i inflacije.

RUSKA TAJNA FLOTA PRETAČE NAFTU ZA CEO SVET! Šokantno otkriće Blumberga: EVO KAKO SE U SREDOZEMNOM MORU ZAOBILAZE SANKCIJE!

Foto: Tanjug/AP/printscreen

Ruska tajna flota u zalivu Lakonikos u Sredozemnom moru našla je način kako da izbegne međunarodne sankcije. Naime, tu se ruska nafta pretače u druge brodove, koji je potom razvoze do konačnih odredišta.

Ovo je utvrdila istraga Blumberga, koji napominje da je ovaj zaliv postao veoma interesantan otkad Zapad pokušava da ograniči mogućnost izvoza ruske nafte, koja donosi visoke devizne prihode neophodne za Putinov rat u Ukrajini.

TRGOVCI TRLJAJU RUKE

- Izgleda da su trgovci našli način kako da zaobiđu sankcije i zarade posredujući između ruske ponude i globalne tražnje. Isto tako, utisak je da i Evropskoj uniji odgovara da se drastično ne smanjuje ponuda nafte jer bi to dovelo do velikog rasta cene ključnog svetskog energenata, što bi vodilo i porastu inflacije - piše u analizi Blumberga.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

 

Dodaje se da grčke vlasti tvrde da nemaju pravne mogućnosti da intervenišu i blokiraju pretovar nafte iz tankera u tankere jer se sve odvija oko šest milja izvan grčkih teritorijalnih voda.

Ni reakcija Evropske unije na ovo otkriće nije bila naročito burna.

Šef Evropske komisije za trgovinu Vladis Dombrovskis prokomentarisao je da će institucije EU nadzirati primenu sankcija i posebnu pažnju posvetiti zemljama gde primete "neobične obrasce trgovine", što je neuobičajeno blag odgovor na pisanje uglednog medija.

Treba naglasiti da su količine nafte koje se prekrcavaju u zalivu Lakonikos vrlo značajne: samo tokom Blumbergove istrage, odnosno praćenja tankerskog prometa, oko 23 miliona barela nafte prebačeno je s jednog na drugi tanker od početka godine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Upućeni kažu da je ovo samo jedan od primera da su sankcije Putinu ne samo diskutabilne po pitanju konačnog učinka već i da se svesno zaobilaze zbog obostranog interesa.

EKOLOŠKI RIZIK

Posao s pretovarom ruske nafte iz jednog u drugi tanker, da bi se zaobišle sankcije, osetljiva je operacija, koju je praktično nemoguće sigurno izvesti bez usluga evropskih kompanija. Naime, jedino kompanije iz članica EU smeju da pružaju takve usluge ukoliko je nafta kupljena po ceni nižoj od one koju je G-7 odredio kao limit.

Postoji i pitanje ekološke sigurnosti čestog prekrcavanja nafte na otvorenom moru, pogotovo jer se radi o floti starih tankera, koji su prosečno stari 18 godina.

Grčka se, kao članica EU, zalagala za što viši limit cene na rusku naftu, ali isto tako, pod njenom zastavom plove brojni brodovi, uključujući i značajan broj tankera.

Embargo se krši i u severnoj Africi

Zaliv Lakonikos nije jedino mesto gde se zaobilazi naftni embargo. Blumberg piše da su trgovci i brodarske kompanije pronašle više načina za trgovinu. Slična aktivnost odvija se i kod Seute, španske enklave u severnoj Africi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Nakon prekrcavanja, Blumbergova je hipoteza, nafta se vozi prema azijskim tržištima.

Što se tiče španskih vlasti, treba reći da su poslale upozorenje kompanijama koje daju brodarske usluge i poručili im da ne smeju učestvovati u poslovima pretovara nafte, kojima se krše sankcije.

Dvostruka igra Brisela

EU je naložila članicama da kompanije koje učestvuju u trgovini nafte moraju proveravati ateste nafte u čijem transportu učestvuju, što znači da se prvenstveno mora poštovati limit cene nafte koja se prevozi, a što znači da nafta mora biti osigurana.

- Ako je tako, koja je onda poenta tajnovitih pretovara, flote u senci i blage reakcije evropskih birokrata? Imamo li situaciju u kojoj je bitno imati radikalni mehanizam sankcija zbog političke propagande, ali ne baš tako snažan u stvarnosti, da ne bi došlo do slabljenja ponude na globalnom tržištu nafte - pita se Blumberg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading