PREVARA VEKA!? Tajna izraelska grupa osumnjičena za mešanje u više od 30 izbora širom sveta!

Autor:

Svet

15.02.2023

17:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U video snimku koji je Gardijan objavio u sredu, izgleda da se sam Hanan hvali da je njegova grupa završila „33 kampanje na predsedničkom nivou... od kojih je 27 bilo uspešno“.

PREVARA VEKA!? Tajna izraelska grupa osumnjičena za mešanje u više od 30 izbora širom sveta!

Foto: Profimedia

Tajna izraelska grupa navodno je izmanipulisala više od 30 izbora širom sveta koristeći hakovanje i najsavremenije tehnike dezinformisanja, prema istrazi koju je sproveo međunarodni konzorcijum novinara.

Nekoliko medija, uključujući Gardijan, Mond, ZDF, Der Špigl i El Pas, istražili su tim izvođača poznatih kao 'Tim Horhe', koji vodi Tal Hanan, 50-godišnji bivši operativac izraelskih tajnih službi. Ovaj poslednji je negirao bilo kakvu nepravdu.

Da bi razotkrili navodne tajne operacije grupe, novinari su se predstavljali kao potencijalni klijenti dok su tajno snimali višesatne snimke u okviru sastanaka sa pripadnicima jedinice. Hanan je navodno rekao novinarima da bi njegove usluge mogle da koriste i privatne kompanije i obaveštajne agencije, a operacije se odvijaju u Evropi i Africi, kao iu Severnoj, Centralnoj i Južnoj Americi.

Republika

Foto: pixabay.com

Hakeri, Ilustracija

 

U video snimku koji je Gardijan objavio u sredu, izgleda da se sam Hanan hvali da je njegova grupa završila „33 kampanje na predsedničkom nivou... od kojih je 27 bilo uspešno“. Takođe je navodno rekao da je učestvovao u dva „velika projekta“ u SAD, dodajući da se ne bavi direktno državnom politikom.

Prema istrazi, 'Tim Horhe' bi svojim klijentima naplatio između 6 i 15 miliona evra (6,4-16 miliona dolara) za mešanje u izbore.

Tokom sastanaka, tim je navodno demonstrirao svoje metode za pomeranje izbora, koji su uključivali sajber hakovanje i specijalne operacije. 

Međutim, čini se da je ključni alat u arsenalu grupe softverski paket pod nazivom Advanced Impact Media Solutions ili Aims. Uz njegovu pomoć, veruje se da grupa kontroliše oko 30.000 sofisticiranih botova na različitim platformama društvenih medija.

Tim je takođe navodno tvrdio da je podmetnuo tražene informacije u legitimna nova izdanja. U tom kontekstu, francuski TV kanal BFM suspendovao je jednog od svojih voditelja, Rachid M’Barki, nakon što je tajnim novinarima navodno rekao jedan od članova 'Team Jorge' da grupa stoji iza jednog izveštaja koji je emitovala kuća. 

Sam M'Barki je za Politiko rekao da je „koristio informacije koje je dobio od izvora“ i da „oni nisu nužno pratili uobičajeni uređivački proces“, preneo je RT.

(Republika/Novosti)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading