BELA KUĆA SE HITNO OGLASILA POVODOM NLO! Obratio se Džon Kirbi: Još uvek nismo uspeli da identifikujemo ova tri objekta, nisu imali sopstveni POGON

Autor:

Svet

13.02.2023

19:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Beloj kući održana je koneferncija za medije povodom rušenja tri neidentifikovana leteća objekta u poslednja tri dana.

BELA KUĆA SE HITNO OGLASILA POVODOM NLO! Obratio se Džon Kirbi: Još uvek nismo uspeli da identifikujemo ova tri objekta, nisu imali sopstveni POGON

Foto: Printskrin/Youtube/WH

Podsetimo, američki ratni avioni u poslednja tri dana nad Severnom Amerikom srušili tri objekta čije poreklo je još nepoznato.

Pres konferencije u Beloj kući obično drži portparolka Karin Žan Pjer, ali njoj se pridružio Džon Kirbi, savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu sigurnost.

Poslednji put kad je Kirbi govorio na konferneciji u Beloj kući bilo je u petak, kad je najavio da je nad obalom Aljaske srušen leteći objekt.

- Kada govorimo o rušenju ovih objekata, nema dokaza o vanzemaljcima ili vanzemaljskim aktivnostima - rekla je portparolka, a zatim predala reč Kirbiju.

- Takve objekte je teško otkriti, oni su veoma mali i ostavljaju veoma mali radarski odraz. Čak ni kineski balon nije bilo lako otkriti, a bio je mnogo veći - rekao je Kirbi i dodao:

- Još uvek nismo uspeli da identifikujemo ova tri objekta.

- Ne ocenjujemo da ovi objekti predstavljaju direktnu opasnost za ljude na terenu. Tražimo ostatke objekata, koji su srušeni iznad nenaseljenih područja - dodao je on.

On kaže da su objekti koji su oboreni poslednjih dana leteli znatno niže od kineskog balona, zbog čega su ugrožavali komercijalni vazdušni saobraćaj.

- Objekat koji se srušio iznad jezera Huron sada je verovatno na velikoj dubini. Ostali objekti su takođe urušeni iznad udaljenih područja, što otežava potragu za ostacima - dodao je Kirbi.

- Nemamo dokaza da su ova tri objekta bila namenjena špijunskim aktivnostima, ali to ne možemo isključiti. Oni su oboreni zbog opasnosti po komercijalni vazdušni saobraćaj i zbog teorijske mogućnosti da se radi o špijunskim avionima - rekao je Kirbi.

- Prema onome što do sada znamo, ovi objekti nisu imali sopstveni pogon i po svemu su se kretali nošeni vetrom - rekao je on.

On kaže da su radarski sistemi modifikovani i da je sada te objekte lakše otkriti.

Kirbi je rekao da "ne može da ulazi u mnogo detalja", dodajući da Kina ima program razvoja balona koji lete na velikim visinama, i da je taj povezan sa kineskom vojskom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kineski balon oboren iznad Amerike

 

- Ranije ih je bilo, ali ih nije otkrila administracija Donalda Trampa, već administracija Džoa Bajdena - rekao je on.

Kako kaže, procena je da ti objekti ne predstavljaju direktnu pretnju ljudima na zemlji.

- Tražimo ostatke objekata, koji su srušeni iznad nenaseljenih područja. Njihove visine bile su znatno niže od kineskog špijunskog balona i mogli su uticati na komercijalne letove. Zato je predsednik Bajden uz konsultacije s vojnim generalima izdao naredbu da se sruše. Objekt srušen iznad jezera Hjuron sad je verovatno na velikoj dubini. I ostali objekti srušeni su iznad zabačenih područja, zbog čega je potraga za ostacima otežana - dodao je Kirbi.

Objekti se kretali pomoću vetra

- Nemamo dokaze da su ova tri objekata bila namenjena špijunskim aktivnostima, ali ne možemo to isključiti. Srušeni su zbog opasnosti za komercijalni avio saobraćaj - rekao je Kirbi.

- Prema onom što dosad znamo, ti objekti nisu imali nikakav vlastiti pogon i prema svemu sudeći, kretali su se nošeni vetrom. Jedan od razloga zbog kojih ih sad vidimo više je jer ih više tražimo. Filteri radarskih sistema su modifikovani i sad se lakše otkrivaju - dodao Kirbi.

Razlika između kineskog balona i tri oborena objekta

- Postoji velika razlika između kineskog balona i ova tri objekta. Kineski objekt je bio puno veći, veličine tri autobusa, imao je vlastiti pogon. Znamo šta je radio, znamo čemu je služio. Nismo hteli da ga srušimo iznad kopna, moglo je biti opasno za nekog na zemlji. Ova tri objekta su puno manja, nisu imala vlastiti pogon, nosio ih je vetar. Nemamo dokaza da nisu korišćeni za špijuniranje, ali nismo sigurni. Predsednik je naredio rušenje zbog opreza - rekao je Kirbi.

Ne znamo šta će se događati dalje i kakva će biti praksa u budućnosti, jer nalazimo se na nepoznatoj teritoriji, poručio je Bajdenov savetnik.

 

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading