ERDOGAN NA UDARU GNEVA JAVNOSTI: Odgovor vlade na zemljotres je bio upitan, OVO je izazvalo sumnju

Autor:

Svet

11.02.2023

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik je suočen sa sve većim pritiscima, a očekuju ga izbori u maju.

ERDOGAN NA UDARU GNEVA JAVNOSTI: Odgovor vlade na zemljotres je bio upitan, OVO je izazvalo sumnju

Foto: Tanjug/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan suočio se sa kritikama i gnevom javnosti zbog sporog odgovora njegove vlade na katastrofu zemljotresa u zemlji. Iako priznaje nedostatke, jedan stručnjak Skaj njuza objašnjava dva ključna elementa odgovora njegove vlade koji su se istakli.

Viši saradnik u Evropskom programu, Alper Coskun, rekao je da su obim razaranja izazvanog katastrofom „podigao sumnju” u standarde izgradnje, istovremeno naglašavajući „nedostatak efikasne organizacije” u odgovoru vlade.

- Nivo razaranja koji se desio je upitan. Videli smo slike obližnjih ulica u kojima su neke zgrade srušene, dok su druge ostale netaknute i to je izazvalo sumnju u način na koji je gradnja izvedena i kako su striktni građevinski standardi primenjeni - rekao je Coskun za Skaj Njuz.

- To su standardi koji su usvojeni nakon iskustva koje je Turska imala u Istanbulu 1999. godine, gde je oko 20.000 ljudi umrlo u Istanbulu i okolini, a primena ovih kodeksa je vršena pod nadzorom vlade koja je upravljala zemljom poslednjih 20 godina. U tom smislu, sam nivo razaranja stavlja teret na vladu - dodao je on.

On je rekao da je još jedan element koji se istakao kasni odgovor Erdoganove vlade, što je dovelo do „značajnog stepena frustracije u javnosti”.

Turski predsednik je suočen sa sve većim pritiscima, a očekuju ga izbori u maju.

Podsetimo, Tursku i Siriji je pogodio razoran zemljotres jačine 7,8 stepeni po Rihteru, a zatim još jedan sat vremena kasnije od 7,6 stepeni. Stradalo je blizu 24.000 ljudi, a ogroman je broj povređenih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading