UHAPŠEN BIVŠI ZVANIČNIK FBI ZBOG VEZA SA RUSKIM OLIGARHOM! Sumnjiči se za kršenje sankcija "kralju aluminijuma"!

Autor:

Svet

24.01.2023

08:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za krivična dela može da dobije kaznu od 80 godina zatvora.

UHAPŠEN BIVŠI ZVANIČNIK FBI ZBOG VEZA SA RUSKIM OLIGARHOM! Sumnjiči se za kršenje sankcija "kralju aluminijuma"!

Foto: Tanjug/AP

Bivši visoki zvaničnik FBI Čarls Mekgonigal (54) uhapšen je u Njujorku zbog sumnje da je povezan sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom, saopštila je američka policija medijima.

On se sumnjiči da je sa sarađivao sa ruskim milijarderom, "kraljem aluminijuma" i bliskim čovekom Vladimira Putina, kome je SAD uvela sankcije i koji je opužen prošle godine za kršenje sankcija.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Oleg Deripask i Vladimir Putin

Mekgonigal se povukao iz FBI 2018. Uhapšen je u subotu popodne nakon što je stigao na aerodrom JFK nakon putovanja u Šri Lanku. Optužen je zajedno sa sudskim tumačem Sergejem Šestakovom, koji je takođe radio sa Deripaskom. 

Mekgonigal je jedan od najviših bivših zvaničnika FBI koji je ikada optužen za zločin.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Čarls Mekgonigal

Pokušao da ga skine sa liste sankcionisanih

Mekgonigal je optužen da je pokušavao da skine ruskog milijardera sa liste ljudi kojima su uvedene sankcije, kao i da je primio mito da oda informacije o istrazi rivalskog ruskog oligarha. 

Mekgonigal i Šestakov su za FBI istraživali ruske oligarhe, a 2021. godine su se dogovorili da istraže jednog po nalogu Deripaska, za šta im je i plaćeno, rečeno je u Ministarstvu pravde. Oni su novac primili preko lažnih firmi, a falsifikovali su i potpise kako bi sakrli poreklo novca.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Oleg Deripask

Čeka ih 80 godina u zatvoru?

Za 4 tačke optužnice, među kojima su i pranje novca i kršenje sankcija, preti im po maksimalna kazna od 20 godina.

- FBI je posvećen sprovođenju ekonomskih sankcija dizajniranih da zaštite Sjedinjene Države i naše saveznike, posebno od neprijateljskih aktivnosti stranih vlada i njihovih aktera. Ruski oligarsi poput Olega Deripaske vrše zlonamerni globalni uticaj u ime Kremlja i povezani su sa mitom, iznudom i nasiljem - rekao je pomoćnik direktora FBI-ja Majkl Driskol. 

Nakon što je napustio FBI, Mekgonigal je radio za Deripaska preko advokatske firme koja je zastupala ruskog naftnog tajkuna. On je zaradio najmanje 25.000 dolara radeći kao "istražitelj" za advokatsku firmu na svom slučaju, navodi se u optužnici.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Čarls Mekgonigal

„Radim za bogatog Rusa“

Mekgonigal je tada radio direktno za Deripaska, primajući početnu uplatu od 51.000 dolara, a zatim isplate od 41.790 dolara svakog meseca tokom tri meseca od avgusta 2021. do novembra 2021.

Prijateljima je pričao da radi za „bogatog Rusa“, navodi se u optužnici, i pričao je da je njegov rad legalan. U razgovorima o Deripaski, Mekgonigal i Šestakov bi ga često nazivali „velikim momkom“ i „znate ko“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Oleg Deripask

Optužnica ima devet tačaka i u njoj se navodi da je od avgusta 2017. do septembra 2018. godine, pre povlačenja iz terenske kancelarije FBI u Njujorku, Mekgonigal uspeo da sakrije vezu sa ovim neidentifikovanim bivšim stranim obaveštajnim agentom, a zatim je lično otputovao u inostranstvo i sastao se sa stranim državljanima. Osoba je opisana kao albanski državljanin koji je bio zaposlen u kineskom energetskom konglomeratu.

Ta osoba je kasnije „služila kao izvor FBI-ja u krivičnoj istrazi koja je uključivala strano političko lobiranje“ koju je nadgledala Mekgonigal.

Deripaska je bio među dvadesetak Rusa koje je Ministarstvo finansija sankcionisalo 2018. godine zbog „upornih i sve zlonamernijih aktivnosti ruske vlade širom sveta“, prema zvaničnicima Ministarstva finansija.

FBI je pretresao njegove domove u Njujorku i Vašingtonu 2021, piše hrvatski Indeks.

Prema Forbsovoj listi milijardera, Deripask je težak 1,7 milijardi dolara, a 2018, godine, kada su mu SAD uvele sankcije, "vredeo je" čak 7 milijardi dolara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading