DOLAZI APOKALIPSA? BAJDEN PROGLASIO VANREDNO STANJE: Oluje seju smrt u SAD, a najgore se tek očekuje - biće katastrofa (FOTO)

Autor:

Svet

15.01.2023

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi veliki talas kiša i snijega u planinama pogodio je u subotu brojna područja SAD, a najgore tek dolazi.

DOLAZI APOKALIPSA? BAJDEN PROGLASIO VANREDNO STANJE: Oluje seju smrt u SAD, a najgore se tek očekuje - biće katastrofa (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Poplave u SAD

Američki predsednik Džozef Bajden proglasio je vanredno stanje u saveznoj državi Kaliforniji, gde je od 26. septembra 19 osoba poginulo u olujama, koje su izazvale poplave, nestanke električne energije, evakuaciju i zatvaranje puteva.

Novi veliki talas kiša i snijega u planinama pogodio je u subotu brojna područja najnaseljenije američke savezne države.

Novi olujni sistem koji donosi velike količine vlage, očekuje se sutra u Sjedinjenim Državama, i donosi "nove ekstremne padavine", upozorila je Nacionalna meteorološka služba (NWS), prenosi Index.

Očekuju se katastrofalne poplave

Električne linije već su oštećene, a poplavljena su i polja i putevi. Meteorolozi očekuju "katastrofalne poplave" u dolini reke Salinas, važnom poljoprivrednom području južno od zaliva San Francisko.

Bajden je odobrio saveznu pomoć za državne i lokalne službe za oporavak u područjima pogođenim zimskim olujama, poplavama, odronima tla, rekla je Bela kuća u saopštenju.

Predsednikov čin će ljudima u okruzima Mersed, Sakramento i Santa Kruz omogućiti pristup saveznim sredstvima, stoji u saopštenju.

Niz oluja, koje se retko pojavljuju tako često zaredom, pogodile su Kaliforniju od 26. decembra i odnele najmanje 19 života, izazivajući nestanke električne energije, klizišta, evakuacije i zatvaranje puteva.

Gotovo 23.000 potrošača bilo je bez električne energije u subotu, prema internet stranici PowerOutage.us. Polovima godišnje prosečne količine kiše pala je tokom oluja u poljoprivrednoj niziji u središtu SAD-a, a u planinama je napadalo i do 4,5 metara snega.

Upozorenja zbog poplava izdata su širom države u subotu, od okruga Los Anđeles do Zalivskog područja San Franciska. Četvrt u mestu Felton u Kaliforniji poplavljena je drugi put ove nedelje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading