ODLIČNE VESTI ZA SRBE I OSTALE BALKANCE: Stranci koji žive u Nemačkoj mogu da dobiju dvojno državljanstvo - evo i kako!

Autor:

Svet

07.01.2023

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do dvojnog državljanstva će moći i deca koja su rođena u Nemačkoj.

ODLIČNE VESTI ZA SRBE I OSTALE BALKANCE: Stranci koji žive u Nemačkoj mogu da dobiju dvojno državljanstvo - evo i kako!

Foto: pixabay.com/Republika/E. DELIBAŠIĆ

Nemački pasoš

Stranci koji žive u Nemačkoj više neće morati da se odreknu svog pasoša kako bi dobili nemačko državljanstvo, a prema novim pravilima koja je izradilo ministarstvo unutrašnjih poslova, mogu da podnesu zahtev nakon samo pet godina boravka u zemlji.

Kako prenosi hrvatski portal Index.hr, trenutno stranci u Nemačkoj moraju da žive najmanje osam godina pre nego što podnesu zahtev za državljanstvo.

- Umesto sadašnjih osam godina državljanstvo će se moći steći već nakon pet godina legalnog boravka, a u slučaju vrlo uspešne integracije već i nakon tri godine - rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer u razgovoru za nekoliko nemačkih medija.

Prema nacrtu, skraćeni period od pet godina može se dodatno skratiti ako kandidati pokažu da su dobro integrisani, na primer izvanrednim uspehom u školi ili na poslu, volonterskim radom ili posebno dobrim poznavanjem jezika.

Deca koja su rođena u Nemačkoj, a čiji su roditelji stranci takođe će moći će da imaju dvojno državljanstvo.

Kako prenosi Index.hr, promene u procedurama su deo opsežne reforme nemačke migracione i integracione politike koju sprovodi koalicija socijaldemokrata, zelenih i liberalne Slobodne demokratske stranke.

- Nacrt zakona je gotov i poslat je nadležnim ministarstvima na proveru - saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Državljani Evropske unije i sada mogu da zadrže državljanstvo i nakon sticanja nemačkog pasoša.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading