KINA 2035. POSTAJE PRVA SILA SVETA!

Autor:

Svet

29.12.2022

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za nešto više od decenije privreda najmnogoljudnije zemlje na planeti će preteći ekonomiju SAD, a istovremeno će biti završena modernizacija Narodnooslobodilačke vojske.

KINA 2035. POSTAJE PRVA SILA SVETA!

Foto: Tanjug/AP

Američki finansijski gigant "Goldman Saks" objavio je najnoviji dugoročni izveštaj na 45 strana, u kojem predviđa da će Kina oko 2035. preteći SAD, kao najveća privreda na svetu, što se poklapa s periodom do kojeg će, po naredbi predsednika Si Đinpinga, Peking završiti i modernizaciju Narodnooslobodilačke vojske.

Prema prognozi druge po veličini investicione banke na planeti Amerika će do 2075. pasti na treće mesto na listi najvećih ekonomija pošto će se Indija popeti na drugu poziciju.

- Očekujemo da će težina bruto domaćeg proizvoda (BDP) još više preteći na stranu Azije u narednih 30 godina - naveli su u izveštaju Kevin Dejli i Tadas Gedminas, ekonomisti "Goldman Saksa".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Oni procenjuju da će 2050. pet najvećih svetskih privreda biti Kina, SAD, Indija, Indonezija i Nemačka. U izveštaju se navodi da bi Nigerija, Pakistan i Egipat takođe mogli da se nađu među najmoćnijim ekonomijama do 2075. zahvaljujući ubrzanom rastu broja stanovnika tih zemalja. Prrema mišljenju "Goldman Saksa", to će se desiti ako ove tri države budu imale "odgovarajuću politiku i institucije".

Navodi se da Amerika, nakon što je tokom protekle decenije nadmašila dugoročne projekcije rasta njenog realnog BDP, teško može da ponovi ovaj poduhvat tokom narednih deset godina.

Na 19. nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine održanom 2017. predsednik Si je najavio ogromno unapređenje vojnog arsenala i promene u vođstvu Narodnooslobodilačke vojske da bi ona do 2035. bila potpuno modernizovana, a da do 2050. bude najmoćnija armija na svetu.

MSP Kine: Ujedinjenje s Tajvanom neminovno

Vang Venbin, portparol ministarstva spoljnih poslova Kine, izjavio je juče da ponovno ujedinjenje Tajvana s kineskim kopnom predstavlja nezaustavljiv istorijski trend, što čini beskorisnim svaki napor da se taj proces koči.

- Ponovno ujedinjenje Kine je od najveće važnosti. Napori separatističkih snaga na Tajvanu su beskorisni - rekao je Vang.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Pentagon: Kina će imati 1.500 nuklearnih bojevih glava

U velikom izveštaju Pentagona, koji prenosi CNN, navodi se da je arsenal nuklearnih bojevih glava Kine za kratko vreme prešao 400 komada u odnosu na prethodnu procenu ministarstva odbrane SAD, kao i da se Peking fokusira na ubrzavanje nuklearne ekspanzije sa ciljem izazivanja Amerike kao najveće svetske vojne sile.

Očekuje se da će Kina, ako nastavi ovim tempom, do 2035. imati oko 1.500 nuklearnih bojevih glava.

Lista najmoćnijih privreda u 2050.

1. Kina

2. SAD

3. Indija

4. Indonezija

5. Nemačka

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading