SUNAK TERA HILJADE ALBANACA PO HITNOM POSTUPKU: Britanski premijer o merama protiv ilegalnih migranata

Autor:

Svet

15.12.2022

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hiljade njih biće vraćeno kući u narednim mesecima.

SUNAK TERA HILJADE ALBANACA PO HITNOM POSTUPKU: Britanski premijer o merama protiv ilegalnih migranata

Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da će vlada u Londonu doneti nove mere usmerene na smanjenje broja migranata koji stižu iz Albanije u Ujedinjeno Kraljevstvo malim čamcima preko Lamanša.

On je najavio uvođenje novog zakona početkom sledeće godine kojim bi se osiguralo da ljudi koji ilegalno stignu ne mogu da ostanu u Velikoj Britaniji. Sunak je naveo da je zaposleno dodatnih stotine radnika za obradu zahteva za azil i rešavanje nagomilanih nerešenih zahteva za koje se procenjuje da ih ima više od 143.000 da bi svi bili rešeni do kraja iduće godine.

- Hiljade Albanaca biće vraćeno kući narednih meseci - rekao je Sunak u parlamentu.

On je rekao da je Britanija dobila formalna uveravanja od albanske vlade da će zaštititi prave žrtve i ljude koji su u opasnosti da po povratku ponovo postanu mete trgovine ljudima. Sunak i drugi zvaničnici insistirali su da je Albanija suštinski sigurna zemlja i da je većina zahteva za azil njenih građana neosnovana.

Od početka godine stiglo novih 13.000

Sunak je naveo da se od početka ove godine skoro 13.000 Albanaca dokopalo britanskog tla malim čamcima preko Lamanša, što je trećina ukupnog broja tako pristiglih ilegalnih migranata. BBC navodi da je reč o naglom skoku doseljavanja iz Albanije pošto je 2020. na taj način preko moreuza stiglo svega 50, a prošle godine 800 stanovnika te zemlje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading