IZGUBIO TRON! Ilon Mask više nije NAJBOGATIJI ČOVEK NA SVETU, evo ko ga je prestigao

Autor:

Svet

14.12.2022

10:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki multimilijarder Ilon Mask više nije najbogatiji čovek na svetu nakon što je vrednost njegovih deonica u kompaniji za proizvodnju električnih automobila Tesla oštro pala.

IZGUBIO TRON! Ilon Mask više nije NAJBOGATIJI ČOVEK NA SVETU, evo ko ga je prestigao

Foto: www.profimedia.rs

Ilon Mask

Forbs i Blumberg tvrde da je Maska sa trona "skinuo" Francuz Bernar Arno, izvršni direktor lanca za luksuznu robu LVMH.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Bernar Arno

 

Mask je izvršni direktor i najveći deoničar u Tesli, s prijavljenim udelom od oko 14 odsto, a u oktobru ove godine je dovršio 44 milijarde dolara vredno preuzimanje društvene mreže Tviter.

Prema Forbsu, Mask sada "vredi" oko 178 milijardi dolara.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask

 

Arno, kroz holding vozila i porodične fondove, poseduje nešto više od 60 odsto LVMH-ove klase akcija sa pravom glasa, podaci su SEC-a. Arno je "težak" 186,2 milijarde dolara, prema Forbsu, prenosi CNBC.

"Cirkuska predstava je naštetila Maskovom brendu"

Maskovo preuzimanje Tvitera je dovršeno tek nakon meseci pravnih natezanja, što neki označavaju kao glavni uzrok pada cene deonice Tesle, prenosi Index.

Nakon što je početkom godine kupio udeo u Twitteru, Mask je u aprilu dao ponudu od 44 milijarde dolara, iako su mnogi smatrali da je ta ponuda previsoka, piše BBC.

U julu se povukao iz ugovora, navodeći zabrinutost zbog velikog broja lažnih računa na platformi kao osnovni uzrok. Na kraju su čelnici Twittera poduzeli pravne korake potrebne da zadovolje Maskove zahteve.

Den Ajvs iz investicione kompanije Wedbush Securities tvrdi da je “cirkus” oko posla s Twitterom uticao na cenu deonica Tesle.

- Cirkuska predstava naštetila je Maskovom brendu i to je veliki udar na Tesline deonice. Mask je Tesla i Tesla je Mask - rekao je Ajvs.

5 najbogatijih osoba na svetu

Nakon Arnoa i Maska na 3. mestu Forbsove liste je indijski biznismen Gautam Adani (134,7 milijardi dolara), iza njega je američki preduzetnik Džef Bezos (115,7 milijardi dolara), dok je iza njega predsednik i glavni izvršni direktor Berkšir Hataveja Voren Bafet (108,3 milijardi dolara).



 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading