PRST U OKO VAŠINGTONU - SLEDI UDAR NA DOLAR?! Si putuje kod saudijskog princa, ostvaruje se noćna mora SAD!

Autor:

Svet

05.12.2022

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prestolonaslednik Mohamed bin Salman ugostiće kineskog lidera Si Đipinga u kritičnom trenutku u američko-saudijskim odnosima, navodi Rojters ocenjujući da Rijad na taj način šalje signale da podržava multipolarni svetski poredak ne obazirući se na upozorenja Zapadnih saveznika.

PRST U OKO VAŠINGTONU - SLEDI UDAR NA DOLAR?! Si putuje kod saudijskog princa, ostvaruje se noćna mora SAD!

Foto: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr, Tanjug/AP

Kako se navodi, očekuje se da će na samitu kineska delegacija potpisati desetine sporazuma sa Saudijskom Arabijom i drugim arapskim državama koji se odnose na energetiku, bezbednost i investicije.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

Prema navodima britanske agencije, Bin Salmanova incijativa pokazuje i njegovu rešenost da preuzme lidersku poziciju u arapskom svetu.

- U skladu sa svojim strateškim proračunima, Rijad mora da se prilagodi Pekingu, budući da mu je sada nezaobilazan ekonomski partner - izjavio je Ajham Kamel, šef za Bliski istok i severnu Afriku u konsultantskoj kući "Juroejža grup", ali i dodao da će saudijsko okretanje ka Kini sigurno dovesti do još lošijih odnosa sa SAD.

Saudijska Arabija je inače najveći kineski snabdevač naftom, a više puta je spominjano da postoji mogućnost da Kina naftu plaća u juanima umesto američkim dolarima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Saudijski analitičar Abdulaziz Sager, iz Zalivskog istraživačkog centra u Rijadu, izjavio je za saudijsku televiziju "Ašark njuz" da arapske države žele da kažu Zapadnim saveznicima da imaju alternative i da su njihovi odnosi prvenstveno zasnovani na ekonomskim interesima.

Podsetimo, odnosi između Vašingtona i Rijada naglo su zahladneli kada je princ Muhamed Bin Salman odbio da se povinuje diktatu američkog predsednika Džo Bajdena kada je u okviru OPEK+ odbio da poveća proizvodnju nafte.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading