NATO ZNAO ZA RAKETU KOJA JE PALA U POLJSKOJ? Sve vreme pratili projektil

Autor:

Svet

16.11.2022

12:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Avion NATO alijanse pratio je projektil koji je pao u selo u Poljskoj na granici sa Ukrajinom.

NATO ZNAO ZA RAKETU KOJA JE PALA U POLJSKOJ? Sve vreme pratili projektil

Foto: Twitter/Amichai Stein

Vojni zvaničnik NATO-a rekao je za CNN da je avion Alijanse koji je 15. novembra leteo iznad poljskog vazdušnog prostora pratio projektil koji je sleteo u selo Prževodovo.

- Inteli sa radarskim tragovima su dostavljeni NATO-u i Poljskoj - dodao je vojni zvaničnik NATO-a. Avioni NATO-a sprovode redovno osmatranje oko Ukrajine od 24. februara. Avion koji je leteo iznad Poljske pratio je događaje u Ukrajini.

Nema informacija o tome ko je lansirao raketu koja je praćena, niti odakle je ispaljena.

Republika

Foto: Twitter/Amichai Stein

Raketa pala u Poljskoj

Prema ministarstvu unutrašnjih poslova Poljske, u utorak u selu Prževodovo pala su rakete ruske proizvodnje, što je dovelo do smrti dvoje poljskih državljana. Predsednik Andžej Duda rekao je u noćnom obraćanju medijima da u tom trenutku nemaju dokaze ko je lansirao projektil i da je istraga u toku.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je "malo verovatno" da je projektil koji je pao u Poljsku lansiran iz Rusije.

Rakete su najverovatnije poleteo sa PVO S-300

Prvi snimci sa terena i delovi rakete ukazivali su da se ne radi ne o krstarećoj H-101 već najverovatnije po S-300. Kako je vreme odmicalo sve više bilo je informacija da je u pitanju PVO raketa 5V55 ispaljena iz PVO sistema S-300 PT ili PS koje poseduje Ukrajina.

Republika

Foto: Twitter/Amichai Stein

Raketa pala u Poljskoj

Za sad ostalo je nepoznato da li je u pitanju verzija K sa klasičnim radio komandnim vođenjem ili R koja u završnoj putanji leta poluaktivno vođena po principu praćenje cilja kroz raketu. Ono na šta vojni stručnjaci ukazuju jeste da je najverovantije raketni divizion angažovan juče u PVO zaštiti teritorije Ukrajine ispalio dve rakete na ruske krstareće koje su pogađale ciljeve u zapadnoj Ukrajini.

Neki poput sajta Global defenceukazuju da se možda radio o raketama 540 protivvazdušnog raketnog puka ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, koji se nalazi u Kamenka-Bugskoj, Lavovska oblast, i naoružan je sistemima S-300PS/PT. Kako navodi ovaj sajt ova formacija PVO je na borbenom dežurstvu od januara ove godine.

 

Međutim druge strane iako je reč možda o incidentu, jer ukrajinske rakete su neprcizne, jer se radi o uskladištenim raketama starije sovjetske proizvodnje, koje nisu remontovane i broj otkaza je veliki od kada se koriste u ratu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading