NATO AKTIVIRAO ČLAN 4! Veliki sastanak lidera alijanse, da li će se aktivirati ČLAN 5?

Autor:

Svet

16.11.2022

07:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas hitan sastanak NATO.

NATO AKTIVIRAO ČLAN 4! Veliki sastanak lidera alijanse, da li će se aktivirati ČLAN 5?

Foto: Google maps, Tanjug/AP

Rakete pale na teritoriju Poljske

Hitan sastanak lidera NATO-a biće održan danas nakon eksplozije koja se dogodila u poljskom gradu Przevodov, na poljsko-ukrajinskoj granici, u kojoj su poginule dve osobe.

Još uvek nema zvanične potvrde, ni iz Poljske, ni iz NATO-a i SAD, da je reč o ruskoj raketi, iako su pojedini izvori naveli upravo takav scenario. Rusko Ministarstvo odbrane demantovalo je izveštaje o padu ruske rakete na Poljsku u utorak.

Rojters navodi izjave dvojice evropskih diplomata koji su rekli da je aktiviran član 4 NATO-a i da će se lideri alijanse sastati u sredu na vanrednom sastanku. Takođe, jedan od diplomata je izjavio da će NATO u ovom slučaju postupiti izuzetno oprezno i da je potrebno vreme da se ovaj incident u potpunosti utvrdi.

Član 4 NATO-a navodi da ga jedna od članica može aktivirati ako smatra da je njen teritorijalni integritet, nezavisnost i bezbednost ugrožena od strane druge države ili terorističke organizacije.

NATO je samo jednom aktivirao član 5

Varšava nije pominjala član 5 NATO ugovora koji kaže da je oružani napad na jednu članicu napad na sve, što bi bio najverovatniji mehanizam za eskalaciju rata između NATO-a i Rusije. Na član 5 ne može da se poziva samo jedna država članica, rekao je bivši američki ambasador pri NATO-u Ivo Dalder i dodao da je za to „potreban konsenzus NATO-a“. Jedini put kada su ga saveznici iz NATO-a aktivirali bilo je nakon napada 11. septembra, a to je dovelo do toga da saveznici obezbeđuju vazdušne radarske patrole nad SAD i povećavaju pomorske patrole u ​​Mediteranu.

Čak i kada bi se utvrdilo da su rakete koje su prešle poljsku granicu zaista ruski, a ne ukrajinski protivraketni presretači, to ne bi predstavljalo „oružani napad“ prema članu 5, tvrdi Vilijam Alberki, direktor strategije, tehnologije i kontrole naoružanja za Međunarodni institut za strateške studije.

Kako će NATO odgovoriti?

Do sada je široki konsenzus u NATO-u bio da bi ruska eskalacija dovela do povećanog snabdevanja Ukrajinom oružja i da bi to – umesto bilo kakvog direktnog angažovanja NATO-a – služilo kao odvraćanje od ruske nepromišljenosti. To je ovoga puta najverovatniji odgovor, a unutar NATO-a će se voditi debata da li to opravdava povećanje vrste vojne pomoći koja se pruža. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba tvrdio je da to opravdava nabavku borbenih aviona F-15 i F-16.

Incident na poljskoj granici je takođe obnovio pozive za zonu zabrane letova iznad zapadne Ukrajine. Zagovornici takvog poteza su tvrdili da su rizici da takav potez izazove sveopšti rat sada daleko manji nego na početku invazije, pošto su ruske snage trenutno ograničene na daleki istok i jug zemlje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading