POTVRĐENO! AMBASADORI NATO SASTAJU SE SUTRA: Poljska podnela zahtev na osnovu člana 4 Alijanse, a evo šta to znači

Autor:

Svet

15.11.2022

23:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema članu 4 osnivačkog ugovora Alijanse, članice mogu pokrenuti bilo koje pitanje koje izaziva zabrinutost, a sada se Poljska pozvala na to.

POTVRĐENO! AMBASADORI NATO SASTAJU SE SUTRA: Poljska podnela zahtev na osnovu člana 4 Alijanse, a evo šta to znači

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia

Ambasadori NATO-a sastaće se sutra na zahtev Poljske na osnovu člana 4 Alijanse, rekle su dve evropske diplomate agenciji Rojters.

Prema članu 4 osnivačkog ugovora Alijanse, članice mogu pokrenuti bilo koje pitanje koje izaziva zabrinutost, posebno u vezi sa bezbednošću zemlje članice.

Jedan od diplomata je rekao da će NATO delovati oprezno i da mu je potrebno vreme da proveri kako se tačno desio incident.

Ako je to slučaj, to bi potvrdilo konsenzus među brojnim stručnjacima koji su sugerisali da je malo verovatno da bi se alijansa odlučila da se pozove na član 5 – koji bi verovatno uključivao direktan vojni udar odmazde na Rusiju, i velika eskalacija i proširenje sukoba.

 

 

Da podsetimo, dve rakete zalutale iz Ukrajine, pale su na teritoriju Poljske u blizini grada Przevodov, na granici sa Ukrajinom. Prema prvim informacijama, dve osobe su poginule, a poljski premijer Mateuš Moravjecki je navodno sazvao hitan sastanak sa vladinim zvaničnicima o nacionalnoj bezbednosti i odbrani, javlja Rojters, pozivajući se na portparola vlade na Tviteru.

Članice NATO-a oštro su reagovale na dešavanja u Poljskoj, navodeći da će u uz konsultacije sa saveznicima "braniti svaki pedalj teritorije NATO alijanse". 

Republika

Foto: Twitter/Amichai Stein

Dve rakete pale na teritoriju Poljske

Portparol poljske vlade Pjotr Miler održao je večeras konferenciju za novinare u glavnom gradu Varšavi, na kojoj je rekao da vlada podiže nivo spremnosti vojske kao odgovor na eksploziju blizu granice sa Ukrajinom.

Govoreći pred kamerama, Miler je potvrdio da su dve osobe ubijene ranije u utorak.

On je rekao novinarima da vlada razmatra da li da pokrene član 4, što bi značilo da će se sastanak članica NATO-a održati nakon što im se ugrozi „teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
pinokio

16.11.2022 00:05

ma da NATO ce vec sutra ujutru da udari NUK udarima na Rusiju i Rusima ostaje da beze jedini na mesec , ponece i kovceg Jurija Gagarina i spomenik sa sve spomenikom kuceta Lajke . Jerbo kad strasni NATO udari nema da se sakriju nigde ti zli Rusi .