"NEPRIJATELJ NE DONOSI POKLONE"! Zelenski pozvao Ukrajince da budu uzdržani, Rusi se povlače iz Hersona

Autor:

Svet

10.11.2022

09:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi se pitaju šta rusko povlačenje iz Hersona znači.

"NEPRIJATELJ NE DONOSI POKLONE"! Zelenski pozvao Ukrajince da budu uzdržani, Rusi se povlače iz Hersona

Foto: Youtube printscreen

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozvao Ukrajince da budu uzdržani i oprezni nakon ruskog naređenja da se povuku trupe iz ključnog grada Hersona na jugu zemlje.

U svom noćnom obraćanju, Zelenski je upozorio da im "neprijatelj ne donosi poklone" i sugerisao da bi povlačenje Moskve iz Hersona moglo biti varka za privlačenje ukrajinskih snaga da napreduju u bici u strateški važnom gradu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

 

U sredu je glavni ruski komandant u Ukrajini Sergej Surovikin rekao da je trupama naređeno da se povuku iz Hersona jer više nije moguće održavati snabdevanje grada.

Zelenski je rekao da danas postoji mnogo radosti u medijskom prostoru i jasno je zašto.

U sredu je glavni ruski komandant u Ukrajini rekao da je trupama naređeno da se povuku iz Hersona jer više nije moguće održavati snabdevanje grada.

-Danas postoji mnogo radosti u medijskom prostoru i jasno je zašto. Ali moramo obuzdati naše emocije – uvek tokom rata. Ali treba da shvatite: niko jednostavno ne pobegne ako ne oseti snagu. Neprijatelj nam ne donosi poklone, ne čini ’geste dobre volje‘, poručio je on.

 

 

Regionalnu prestonicu Rusija je osvojila na početku rata, a rusko povlačenje iz Hersona smatra se jednim od najznačajnijih povlačenja Moskve.

 

 

Međutim, drugi ukrajinski zvaničnici i zapadni saveznici takođe sumnjaju u namere iza saopštenja Moskve i šta bi to moglo da znači, prenosi Skaj njuz.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da Kijev ne vidi "bilo kakve znake da Rusija potpuno napušta grad" i rekao da su ove izjave "možda dezinformacije".

Herson je glavni cilj i za Moskvu i za Kijev zbog svoje glavne reke i morske luke - on je takođe kapija za Krimsko poluostrvo koje je okupirala Rusija.

Bivši šef britanske vojske Lord Denat rekao je da Herson treba posmatrati "veoma pažljivo", dodajući da bi povlačenje moglo biti deo istinske želje za pregrupisavanjem - ili lukavstvo da se Ukrajinci ohrabre da napreduju.

- Rusi su majstori obmane i kamuflaže - dodao je on.

 

 

Glavni sekretar NATO, Jens Stoltenberg je povlačenje opisao kao "ohrabrujuće", ali je dodao da je prerano za izvođenje bilo kakvih zaključaka.

Činilo se da se ruska vojska mesecima pripremala za uredno povlačenje iz Hersona ili zasedu-

Vlasti u tom gradu koje su postavile ruske vlasti naredile su evakuaciju stanovnika prošlog meseca, usred upozorenja o nadolazećoj ukrajinskoj kontraofanzivi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading