ONI NAVODE RUSKE RAKETE NA UKRAJINU? Otkrivena tajna grupa inženjera: Sede u fotelji, a za Putina rade prljav posao?

Autor:

Svet

25.10.2022

21:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oni su podeljeni u tri tima.

ONI NAVODE RUSKE RAKETE NA UKRAJINU? Otkrivena tajna grupa inženjera: Sede u fotelji, a za Putina rade prljav posao?

Foto: YouTube/Printscreen

Istraživački portali Insider i Bellingcat i nemački nedeljnik Der Spiegel sproveli su istragu koja je dovela do tajne jedinice Glavnog računarskog centraruskih oružanih snaga, koja se bavi preciznim navođenjem raketnih projektila na ciljeve širom Ukrajine.

U istraživanju se navodi da su vojni inženjeri ovih jedinica naveli rakete tokom serije granatiranja ukrajinskih gradova koja je počela 10. oktobra, kada je Rusija prešla na "taktiku" uništavanja ukrajinske energetske i vojne infrastrukture, kao i civilnih ciljeva. Nakon diverzije na Krimskom mostu u Rusiji su počeli osvetnički raketni udari koje ruski propagandisti nazivaju "vratimo Ukrajinu u kameno doba". Ukupno je u kvaru oko 40 odsto energetskih objekata u zemlji. Pored energetske infrastrukture - milioni građana ostali su bez struje i grejanja - napadi su zahvatili i mnoge stambene zgrade sa mnogo civilnih žrtava.

Da bi "locirali" zaposlene u pomenutoj jedinici, novinari su analizirali podatke nekoliko hiljada diplomaca vodećih ruskih vojnih instituta specijalizovanih za raketnu nauku. Kako se ispostavilo, pripadnici jedinice registrovani su na zvaničnoj adresi Generalštaba ruske armije – u ulici Znamenka 19 u Moskvi. Sam Centar se retko pominje u medijima, a njegove funkcije se u vojnim publikacijama opisuju kao "pružanje IT usluga" i "automatizacija" Oružanih snaga. Autori istrage proučavali su metapodatke telefonskih razgovora načelnika GVC-a, general-majora Roberta Baranova. Kako je pokazala analiza njegovih telefonskih poziva od 24. februara do kraja aprila 2022. godine, svaki put pre lansiranja krstarećih raketa u Ukrajinu, načelnik Centra je dobijao pozive sa istog broja, koji, kako su novinari otkrili, pripada pukovniku Igoru Bagnjuku. Prema istrazi Bellingcat-a, rođen je 1982. godine u Rigi, a 2004. diplomirao je na Serpuhovskoj akademiji strateških raketnih snaga, specijalizovao se za informacione sisteme. U Moskvu je prebačen 2010. godine i počeo da radi u GVC-u. Ima orden za učešće u ratu u Siriji, prenosi Mondo.

 

 

Nakon što su pregledali Bagnjukovu evidenciju poziva, istražitelji su identifikovali čitavu jedinicu od 33 vojna inženjera i informatičara koji su mu bili potčinjeni. Oni su podeljeni u tri tima, od kojih svaki programira putanju leta jedne vrste visokopreciznih raketa: krstareće rakete Kalibr lansirane sa brodova u Crnom moru, krstareće rakete R-500 za kopnene sisteme Iskander i Ks-101 krstareće rakete sa vazdušnim lansiranjem. Novinari Insajdera su telefonom pozvali "strelce". Svi su priznali da su brojevi telefona pripadali njima, ali su negirali da su radili za GVC i da su imali bilo kakve veze sa granatiranjem Ukrajine.

Na primer, jedan od njih je priznao da se zove Sergej Vladimirovič Iljin ("osumnjičen" je za programiranje putanja leta raketa Kalibr), ali je izjavio da je samozaposlen i da radi kao vodoinstalater:

- Nemam šta da radim sa proračunima, osim onih koji su potrebni za vodoinstalaterske radove.

Poručnik Artjom Vedenov, koji je odgovoran za rukovođenje R-500, nije negirao svoj identitet, ali je izjavio da radi na farmi svinja i da nema nikakve dragocene informacije:

- Ne smeta mi da razgovaram sa vama, ali šta mogu da uradim za tebe, osim da ti kažem kako da sečeš svinjetinu? Ili kako da gušiš kokoške?.

Kapetan Jurij Nikonov rekao je da je vozač autobusa i da je podatak da radi u Računskom centru "glupost". Major Ivan Popov je uveravao da tek uči da programira na Pajtonu i da ne zna za postojanje bilo kakvog Računskog centra. Dodao je da ga je besmisleno pitati za vođene rakete:

- To je kao da ja tebe pitam nešto o baletu.

Poručnica Katerina Čugunova je, pak, rekla: 

Imam cvećaru. Potpuno pogrešili.

Jedan od inženjera, pod uslovom anonimnosti, podelio je sa novinarima fotografije pukovnika Igora Bagnjuka i zaposlenih u timu, a u pozadini je zgrada Ministarstva odbrane. Saradnici Bellingcata utvrdili su da je ova fotografija snimljena u dvorištu u ulici Znamenka 19. Grupu koja programira lansiranje raketa Kalibr predvode Matvej Ljubavin (rođen 1992), Jurij Nikonov i Roman Kuročkin. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading