DA LI JE OVO REŠENJE ZA EVROPU? ISTORIJSKI DOGOVOR ERDOGANA I PUTINA: Novo međunarodno gasno čvorište u Turskoj

Autor:

Svet

19.10.2022

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednici Rusije i Turske najavili su izgradnju velikog gasnog čvorišta u Turskoj kojim će preusmeriti isporuke namenjene gasovodima Severni tok ispod Baltičkog mora, koji su oštećeni u eksplozijama prošlog meseca.

DA LI JE OVO REŠENJE ZA EVROPU? ISTORIJSKI DOGOVOR ERDOGANA I PUTINA: Novo međunarodno gasno čvorište u Turskoj

Foto: Tanjug/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je u sredu da će u njegovoj zemlji biti stvoreno međunarodno gasno čvorište koje će snabdevati Evropu.

"Evropa je sada zauzeta pitanjem kako da sebi obezbedi toplinu u nadolazećoj zimi. Mi nemamo takav problem. Dogovorili smo se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da napravimo gasni centar u našoj zemlji, kroz koji će prirodni gas, kako sam kaže, može da se isporučuje Evropi. Tako će Evropa naručivati gas iz Turske“, rekao je Erdogan, govoreći u parlamentu na sastanku frakcije vladajuće Partije pravde i razvoja na čijem je čelu.

Sa idejom da se u Turskoj stvori najveće gasno čvorište u Evropi, gde se može preusmeriti izgubljeni obim tranzita Severnim tokom, predsednik Ruske Federacije govorio je prošle nedelje na forumu Ruske energetske nedelje. Prema njegovim rečima, reč je o mogućnosti izgradnje još jednog sistema gasovoda i stvaranja čvorišta u Turskoj, preko kojeg će se plavo gorivo snabdevati trećim zemljama, pre svega evropskim, ukoliko su za to zainteresovani.

Pitanje stvaranja haba razmatrano je 13. oktobra u Astani na razgovorima ruskog i turskog predsednika. Prema rečima Erdogana, planirano je da centar bude uspostavljen u najkraćem mogućem roku, a najpogodnije mesto za njega je Trakija u evropskom delu Turske. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading