PUTINOVA NOVA RATNA STRATEGIJA! Rusi će razoriti gradove: Drastična promena u Ukrajini, JEDNO IME JE KLJUČNO!

Autor:

Svet

10.10.2022

07:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na dan eksplozije na Krimskom mostu general Sergej Surovikin, prvi čovek vazdušno-kosmičkih snaga, preuzeo kontrolu nad agresijom na Ukrajinu.

PUTINOVA NOVA RATNA STRATEGIJA! Rusi će razoriti gradove: Drastična promena u Ukrajini, JEDNO IME JE KLJUČNO!

Foto: Tanjug/AP/Promo/Montaža

Ruski predsednik Vladimir Putin imenovao je prvog sveobuhvatnog komandanta trupa angažovanih u agresiji na Ukrajinu i za tu funkciju odabrao generala Sergeja Surovikina, prvog čoveka vazdušno-kosmičkih snaga, što ukazuje na promenu ratne strategije Kremlja i najavljuje masovne raketne udare po ukrajinskim gradovima.

Surovikin je za komandanta Združene grupe snaga u zoni specijalne operacije u Ukrajini, kako Rusija naziva agresiju na susednu zemlju, postavljen u subotu, na dan eksplozije na mostu koji povezuje poluostrvo Krim s Rusijom.

On je od 24. juna komandovao Južnom grupom ruskih trupa u Ukrajini, zamenivši na toj poziciji generala Aleksandra Dvornikova, koji se tu zadržao svega dva meseca, iako je najavljivan kao čovek koji će Putinu doneti brzu pobedu na ratištu nakon ozbiljnih problema s kojima se ruska vojska suočila u prvim mesecima rata.

Republika

Foto: Printscreen/Twitter

 

Baš kao i Dvornikov, i Surovikin je ranije komandovao ruskim trupama u Siriji, gde su misije po nalogu Kremlja izvršavane mahom upotrebom vazdušnih snaga, što ponovo ukazuje na pravac u kojem bi mogla da se sada kreće i ruska agresija u Ukrajini.

Pored zajedničkog ratnog iskustva i Sirije, gde su ruske trupe pomagale vojnicima predsednika Bašara el Asada, biografije Surovikina i Dvornikova povezuje i to što su obojica učestvovala u Drugom čečenskom ratu.

Za komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Surovikin je postavljen u novembru 2017, a prethodno je od oktobra 2013. komandovao trupama Istočnog vojnog okruga.

Prema britanskim obaveštajnim izvorima, Surovikin je korumpiran i brutalan čak i po ruskim standardima, a poznato je da je dva puta bio u zatvoru.

 

 

Prvi put je osuđen na šest meseci zbog toga što je njegova jedinica tokom puča u avgustu 1991. u Moskvi, koji su organizovale pristalice opstanka SSSR, ubila tri prodemokratska demonstranta koji su bili za nezavisnu Rusiju i to tako što su dvojica upucana, a jedan pregažen borbenim vozilom na barikadama.

Surovikin je ubrzo oslobođen, a četiri godine kasnije osuđen je zbog ilegalne trgovine oružjem, ali je i ta presuda oborena.

Ko je Sergej Surovikin

- rođen 11. oktobra 1966. u Novosibirsku
- završio je školu viših oficira u Omsku 1987. i, kao specijalac, služio u sovjetsko-avganistanskom ratu
- tokom poslednje decenije prošlog veka dva puta je hapšen
- prvi put je osuđen na šest meseci zbog toga što je njegova jedinica tokom puča u avgustu 1991. u Moskvi, koji su organizovale pristalice opstanka SSSR, ubila tri prodemokratska demonstranta koji su bili za nezavisnu Rusiju i to tako što su dvojica upucana, a jedan pregažen borbenim vozilom na barikadama
- ubrzo je oslobođen, a četiri godine kasnije osuđen je zbog ilegalne trgovine oružjem, ali je i ta presuda oborena
- učestvovao u Drugom čečenskom ratu i komandovao ruskim trupama u Siriji

Ruski zvaničnici prete: Rakete sarmat su spremne

Nakon eksplozije na Krimskom mostu nekoliko ruskih zvaničnika zatražilo je osvetu Ukrajini za taj napad, a najdalje u pretnjama otišao je Valerij Černicov, zamenik guvernera Stavropoljske pokrajine.

Republika

Foto: Printscreen/Twitter

 

- Ukrajinci, napustite gradove, posebno velike, jer čeka vas veliko iznenađenje. Rakete sarmat su spremne za udar - naveo je Černicov u video-snimku objavljenom na Tviteru, misleći na interkontinentalnu balističku raketu poznatu i kao satana 2.

U raketiranju stambenih zgrada u Zaporožju 17 poginulih

U ruskom raketiranju ukrajinskog grada Zaporožje poginulo je 17 ljudi. Ministarstvo odbrane Ukrajine je navelo da su desetine ljudi ranjene u napadu u kojem je delimično uništena devetospratnica, a pet drugih stambenih zgrada je sravnjeno sa zemljom.

Ovo je bio prvi raketni napad na ovaj grad na jugozapadu zemlje od eksplozije na Krimskom mostu, a u prethodnom ruskom udaru na stambene zgrade u Zaporožju krajem prošle nedelje stradalo je najmanje troje ljudi.

Geraščenko traži tri puta veće isporuke HIMARS

Anton Geraščenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, apelovao je na zapadne zemlje da povećaju isporuke oružja Kijevu nakon eksplozije na Krimskom mostu.

- Verovatnoća Putinove eskalacije je velika. Tražimo još oružja - rekao je Geraščenko i dodao da je Ukrajini potrebno tri puta više sistema HIMARS i pet puta više tenkova i oklopnih vozila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading