Maduro stiže u Srbiju! U koferu donosi i naftu

Autor:

Svet

15.09.2022

19:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro uskoro bi mogao da poseti Srbiju. Taj dolazak bio bi izuzetno značajan jer, osim što principijelno podržava teritorijalni integritet Srbije, Venecuela ima najveće rezerve nafte na planeti i peta je po rezervama prirodnog gasa.

Maduro stiže u Srbiju! U koferu donosi i naftu

Foto: Tanjug/AP

Posetu Madura najavio je predsednik Aleksandar Vučić prekjuče u parlamentu, podsećajući da Srbija za mesec i po neće više moći da uvozi rusku naftu.

Od početka ukrajinske krize desio se zaokret Zapada prema Maduru, do te mere da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ne isključuje mogućnost da posle sedam godina ublaži ili ukine oštre sankcije protiv venecuelanskog predsednika. Venecuelu je, uprkos embargu, čak posetila delegacija SAD jer njihovu naftu vide kao moguću zamenu za rusku. Maduro je posle govorio da će povećati proizvodnju nafte do dva miliona barela dnevno, što je gotovo trostruko više u odnosu na dotadašnjih 700.000 barela.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nafta, ilustracija

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Srpski telegraf da ne treba sumnjati da će Srbija pronaći način da zadovolji svoje energetske potrebe:

- Vizija predsednika Vučića je da pravimo prijateljske odnose na sve četiri strane sveta i u tome ga svi moramo podržati.

S Madurom se nedavno u Venecueli sreo ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

SAD i ostale zapadne zemlje pokušale su da svrgnu Madura, čak se 2019. Huan Gvaido proglasio za predsednika umesto Madura, tvrdeći da su to pravi rezultati izbora, međutim, taj plan je na kraju neslavno propao, a Gvaido je pobegao. 

Najveće zalihe nafte

1. Venecuela 303,8

2. Saud. Arabija 297,5

3. Kanada 168,1

4. Iran 157,8

5. Irak 145

6. Rusija 107,8

7. Kuvajt 101,5

8. Emirati 97,8

9. SAD 68,8

10. Libija 48,4

* u milijardama barela

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading