ŠTA SE DEŠAVA SA RUSIMA? Kupjansk PUCA pod pritiskom ukrajinske vojske, došli su do BEDEMA vladine zgrade!

Autor:

Svet

10.09.2022

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moskva nije odmah potvrdila ili komentarisala tvrdnje Ukrajine i njenih zapadnih saveznika.

ŠTA SE DEŠAVA SA RUSIMA? Kupjansk PUCA pod pritiskom ukrajinske vojske, došli su do BEDEMA vladine zgrade!

Foto: Tanjug/AP;Shutterstock

Kako navodi Britansko ministarstvo odbrane, sumnja se da su Ukrajinci napredovali čak 50 kilometara na liniji južno od Harkova, tačnije, na severoistoku Ukrajine.

Sumnja se da je došlo do napretka oko Izjuma , u centru ruske linije fronta koji je dug vremenski period bio epicentar teške artiljerijske borbe.

Britansko ministarstvo takođe navodi da su ruske snage oko Izjuma u većem broju izolovane.

- Ruske snage su izgleda bile iznenađene. Sektor je bio držan s malim brojem ljudi i ukrajinske jedinice su zauzele ili opkolile nekoliko gradova - objavila je britanska vojska.

Obližnji grad Kupjansk izgleda da takođe puca pod pritiskom ukrajinskih snaga. Ono što Rusima ne ide na ruku je i sam podatak da bi gubitak Kupjanska u ogromnoj meri imao uticaja na rusku liniju snabdevanja u toj oblasti.

Na snimcima koji su ubrzo postali viralni prikazuju ukrajinsku vojsku ispred bedema vladine zgrade u Kupjansku, koji se nalazi na oko 73 kilometara severno od Izjuma.

Zvaničnih potvrda Ukrajine da su ušli u grad nema, iako ima velikih pomaka ukrajinske vojske južno od Harkova.

Republika

Foto: Printscreen/Twitter

Harkov

Vašingtonski institut navodi da su neorganizovane ruske snage bile zatečene rapidnom ukrajinskom napredovanju.

Oni se ovde pozivaju na fotografije sa društvenih mreža gde izgleda kao da su ruski zatvorenici zarobljeni oko Izjuma i okolnih gradova.

Ono što je ključno su navodi da bi ukrajinske snage mogle da sruše ruske položaje oko Izjuma ukoliko dođe do prekida ruske kopnene linije komunikacije severno i južno od grada.

Borbe na istoku odvijaju se uz tekuću ofanzivu oko Hersona na jugu Ukrajine.

Prema procenama analitičara, smatra se da je povlačenje ruskih vojnik snaga učinjeno kako bi se pojačale snage oko Hersona, što je prouzrokovalo udare Ukrajinaca na oslabljenu liniju fronta.

U svom redovnom ažuriranom izveštaju Ukrajina navodi da je zauzela više od 1.000 kvadratnih kilometara od proruskih snaga od početka dugo očekivane kontraofanzive ove nedelje.

Ukrajinska vojska navodi da su u nekim oblastima njene snage probile neprijateljsku odbranu u dubini od 50 kilometara, što se poklapa sa procenama Britancaca, ali nije dala nikakve geografske detalje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Đole

10.09.2022 13:20

Izgleda da su Britanci, na nekakvim drogama ili imaju lošu dioptriju.

Stojko

10.09.2022 14:22

@Đole - Pusti snovi laganje svog naroda. Treba opravdati uložene pare u Ukrajini. Po njihovim procjenama Rusi su izgubili 150.000 vojnika a Ukrajinci ništa samo pobjede beleže.

Ja

10.09.2022 14:00

Verujem Britancima sve sto kažu ......ccccc😉