UKRAJINCI NE STAJU SA GRANATIRANJEM NUKLEARKE: Oštećeni vodovi u Zaporožju

Autor: Republika

Svet

28.08.2022

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinske snage nastavljaju sa provokacijama oko nuklearke u Zaporožju.

UKRAJINCI NE STAJU SA GRANATIRANJEM NUKLEARKE: Oštećeni vodovi u Zaporožju

Foto: Shutterstock,

Kijevski režim nastavlja sa provokacijama u cilju stvaranja pretnje od nuklearne katastrofe na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani – u proteklom danu artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine dva puta su granatirale teritoriju nuklearke, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Kako je precizirao, ukupno je ispaljeno devet granata od kojih su tri pale u području specijalnog objekta № 2 u kome se nalazi novo nuklearno gorivo firme „Tvel“ i čvrsti radioaktivni otpad.

- Usled udara granata na teritoriji nuklearne elektrane, geleri su pogodili vodove. Prilikom drugog granatiranja jedan projektil je pao u području šestog energetskog bloka, a pet drugih preko puta pumpne stanice šestog bloka koja obezbeđuje hlađenje ovog reaktora, naglasio je portparol.

Ukrajinska artiljerija je gađala nuklearku iz rejona mesta Marjevka u Dnjepropetrovskoj oblasti.

- Tokom kontrabaterijske borbe jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje su gađale nuklearnu elektranu savladane su uzvratnom vatrom, saopštio je Igor Konašenkov.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Igor Konašenkov

Kako je istakao, nivo radijacije u području nuklearne elektrane je u normalnim vrednostima, a tehničko osoblje kontroliše tehničko stanje elektrane i obezbeđuje njen rad.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu.

Od marta je pod kontrolom ruske vojske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading