CIA PLANIRA DA KIDNAPUJE ASANŽA: Osnivača vikiliksa agenti pokušali da ubiju, ako ga izruče preti mu 175 godina zatvora

Autor:

Svet

26.08.2022

06:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

CIA planira da kidnapuje ili ubije osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, tvrde američki mediji.

CIA PLANIRA DA KIDNAPUJE ASANŽA: Osnivača vikiliksa agenti pokušali da ubiju, ako ga izruče preti mu 175 godina zatvora

Foto: Tanjug/AP

Televizija CBS njuz emitovala je prilog u kom tvrdi da američka obaveštajna agencija CIA planira da kidnapuje ili ubije Džulijana Asanža koji se nalazi u pritvoru u Londonu.

Jedan od osnivača Vikiliksa Džulijan Asanž danav je navodno podneo žalbu na odluku o izručenju koju je donela ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel.

PRETI MU IZRUČENJE U SAD I 175 GODINA ZATVORA

On može da se žali Visokom sudu u Londonu, koji mora da da odobrenje za nastavak žalbenog procesa. Na kraju mu ostaje da se žali Vrhovnom sudu Velike Britanije, ali ako žalba bude odbijena, on mora da bude izručen u roku od 28 dana, prenosi Rojters.

U maju je Asanžova odbrana podnela zahtev ministarki unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva da blokira njegovo izručenje SAD.

Londonski Vestminsterski sud za prekršaje ranije je izdao nalog za izručenje Asanža SAD, gde mu preti kazna od 175 godina zatvora. Konačnu odluku o ekstradiciji donosi šef britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Američke vlasti optužuju Asanža (50), rođenog u Australiji, po 18 tačaka u vezi sa objavljivanjem ogromnih količina poverljivih američkih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša od strane Vikiliksa, čime su, kako navode, bili ugroženi životi nekih ljudi koji su pomagali SAD u ratnim zonama, prenosi Rojters.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije 17. juna je saopšteno da je ministarka Priti Patel potpisala nalog za izručenje Asanža, kako bi se suočio s optužbama za špijunažu.

Foto: pixabay.com/youtube.com/TheSun

 

 

Podsetimo, Sjedinjene Države traže Asanža zbog objavljivanja poverljivih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša, a suočava se sa 18 tačaka optužnice, uključujući i onu o špijunaži.

Vikiliks je ovu odluku nazvao "mračnim danom" za slobodu govora i obećao da će osporiti odluku ministra unutrašnjih poslova. 

CIA VEĆ POKUŠALA DA GA UBIJE

Supruga DŽulijana Asanža nedavno je otkrila da je njen muž obećao da će se ubiti ako bude izručen SAD.

- Iskoristiću svaki sat boreći se za DŽulijana dok ne bude slobodan - naglasila je.

Ona je rekla da joj je suprug ''nedavno'' rekao da planira da se ubije ako bude izručen i otkrila da će nova žalba uključiti dokaze da je CIA navodno pokušala da ga ubije otrovom dok se krio u ambasadi Ekvadora u Londonu.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading