NA KORAK DO ESKALACIJE! Američki razarač u Južnom kineskom moru, Peking odmah odgovorio! TENZIJE NA VRHUNCU!

Autor:

Svet

13.07.2022

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki razarač uplovio je u blizini spornih Paracelskih ostrva u Južnom kineskom moru, što je prouzrokovalo žestoku reakciju Pekinga.

NA KORAK DO ESKALACIJE! Američki razarač u Južnom kineskom moru, Peking odmah odgovorio! TENZIJE NA VRHUNCU!

Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države sprovele su operaciju "Slobodne plovidbe" u Južnom kineskom moru nedaleko od Porcelanskih ostrva, osporavajući ograničenja prolaza koje nameće Kina koja polaže pravo na te vode.

Očekivano, američka provokacija izazvala je bes i oštru reakciju Pekinga pošto je Zapovedništvo Južnog sektora organizovalo pomorske i vazduhoplovne snage da "nadziru, upozore i oteraju američki razrarač".

Kako prenosi Jutarnji list pozivajućin se na izveštaje Zapadnih medija, SAD su optužile Kinu da predstavlja ozbiljnu pretnju slobodi mira.

- Uključujući slobodu plovidbe i preletanja, slobodu trgovine i i slobodu ekonomije za priobalne nacije Južnog kineskog mora - navedeno je iz Vašingtona.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Sa druge strane, Peking je uzvratio istom merom poručujuči da su SAD kreator rizika i nestabilnosti.

Inače, Kina je uspostavila kontrolu nad Paracelskim ostrvima koji su do 1974. bili pod Južnim Vijetnamom.

U ponedeljak je obeležena šesta godišnjica presude međunarodnog suda koji je poništio sveobuhvatna polaganja prava Kine na Južno kinesko more, rute pomorske trgovine vredne godišnje oko 3 milijarde dolara.

Kina nikada nije priznala presudu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading