IAKO PRETI, ZAPAD STREPI: Zapadni zvaničnici UPOZORAVAJU KINU ZBOG TAJVANA, a uporedo čuvaju trgovinske veze sa njom!

Autor:

Svet

30.06.2022

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od pretnje da će uzvratiti silom ukoliko dođe do napada na Tajvan, američki zvaničnici su došli do toga da uveravaju javnost da Kina ne planira vojno zauzimanje Tajvana, dok uporedo čuvaju svoje ekonomske odnose sa njom.

IAKO PRETI, ZAPAD STREPI: Zapadni zvaničnici UPOZORAVAJU KINU ZBOG TAJVANA, a uporedo čuvaju trgovinske veze sa njom!

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping, Džo Bajden i predsednica Tajvana

Kina, koja Tajvan smatra svojom provincijom, pojačala je vojne manevre oko ostrva u poslednje dve godine, u cilju pravljenja pritiska na Tajpej da prihvati njeno pravo na suverenitet na toj teritoriji.

Od kako je kriza počela da se zaoštrava, mnogi strani analitičari ocenjuju da bi ovo moglo izazvati Treći svetski rat, dok Kina sve intenzivnije ističe svoje prisustvo u blizini ove teritorije.

Pre nedelju dana podigla je i svoje lovce. Njenih 29 aviona toliko su se približili vazdušnom prostoru Tajvana, da su njegov PVO stavile u pripravnost.

Pre toga, nakon otvorenih pretnji američkog predsednika Džozefa Bajdena da će braniti ovo ostrvo i snabdeti ga oružjem, Kina je kao odgovor rasporedila ratne avione i ratne brodove u blizini Tajvana, kao demonstraciju sile na koju je spremna ako dođe do mešanja trećih strana u ono što smatra unutrašnjom politikom.

Međutim, Zapad je nastavio da insistira na pretnjama da će ući u sukob sa Kinom ako bude trebalo da se obezbedi Tajvan, dok uporedo nastoji da ne naruši trgovinske i ekonomske odnose sa Kinom, ako je sudeći po izjavama zapadnih zvaničnika.

Foto: Tanjug/AP

Liz Tras

- Važno je da osiguramo da Tajvan može da se odbrani, moramo da naučimo lekcije iz Ukrajine - izjavila je danas Britanska ministarka inostranih poslova Liz Tras u intervjuu za špansku nacionalnu televiziju.

Ona je navela i da Britanija treba da nastavi da gradi trgovinske veze sa Kinom, ali da mora da izbegne da postane strateški zavisna od nje.

Na pitanje da li je ruska invazija na Ukrajinu podstakla britansku vladu da preispita svoje veze sa Kinom, Tras je za BBC odgovorila da je potreban "oprez u odnosima sa Kinom".

Direktor Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns, istakla je kako predsednik Kine Si Đinping jasno vidi ponovno ujedinjenje sa Tajvanom kao cilj.

Međutim, histerija oko potencijalnog vojnog napada Kine na Tajvan kao da je utihnula, budući da su zapadni zvaničnici počeli da "spuštaju loptu" i uveravaju javnost da nema naznaka o zauzimanju tajvana vojnim putem.

- Nema naznaka da trenutno namerava da zauzme Tajvan vojnom silom, iako planira potencijal - dodala je Hejns.

Foto: Tanjug/AP

Avril Hejns

Visoki američki odbrambeni zvaničnici su više puta upozoravali na sve veću agresivnost Kine u Južnom kineskom moru i na Tajvanu i oko njega, kao i na povećanje vojne snage veće od bilo čega viđenog od Drugog svetskog rata.

Ovu zabrinutost je u sredu ponovio i NATO, koji je optužio Peking da "maltretira svoje susede i preti Tajvanu".

 - Kina nije naš protivnik, ali moramo biti jasni u pogledu izazova koje ona predstavlja - rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na samitu Alijanse u Madridu, navodi Glas Amerike.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading