OTKRIVENO OD ČEGA JE UMRO ČOVEK SA SRCEM SVINJE: Preživeo dva meseca od transplantacije.

Autor: Mondo

Svet

08.07.2022

14:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi čovek na svetu kome je presađeno svinjsko srce je umro dva meseca nakon transplantacije a autopsija je pokazala šta je pravi uzrok.

OTKRIVENO OD ČEGA JE UMRO ČOVEK SA SRCEM SVINJE: Preživeo dva meseca od transplantacije.

Foto: Printscreen

Dejvid Benet nakon transplatacije

Dejvid Benet (57) iz Merilenda prvi je čovek na svetu kome je presađeno srce svinje. Međutim, preminuo je dva meseca nakon transplantacije, 8. marta, a lekari nisu mogli da nađu uzrok smrti.

U međuvremenu je urađena autopsija, koja je pokazala da je Benet preminuo usled otkazivanja srca – kada jedna ili obe strane srce ne pumpaju krv normalno. Stručnjaci smatraju da je mogući uzrok otkazivanja srca zapravo bio lek, koji je pacijent pio kako bi se sprečilo da telo odbaci novo srce, prenosi Mondo.

Moguć uzrok otkazivanja je i infekcija organa svinjskim virusom.

- Autopsija nije pokazala da je došlo do odbijanja srca. Našli smo zadebljanje, a zatim i otvrdnjavanje srčanog mišića, što je dovelo do otkazivanja srca. To znači da srčani mišić nije mogao da se opusti i ispuni srce krvlju, kako bi trebalo - rekao je dr Bartli Grifit, glavni hirurg iz tima koji je operisao Dejvida Beneta.

Doktori kažu da "nema dokaza" da je njegovo telo odbilo srce, što znači da postoji nada da bi ovakve operacije mogle i u budućnosti da se obavljaju.

U saopštenju autopsije koja je objavljena u stručnom časopisu, navodi se da bi uzrok smrti mogao biti lek imunoglobulin, koji je Benet primao intravenski.

Benet je ovaj lek primao dva puta tokom drugog meseca nakon transplantacije, kako bi se sprečilo odbijanje srca.

Takođe, kao razlog smrtnog ishoda se navodi i moguća neaktivna infekcija svinjskim virusom, koji se naziva svinjski citomegalovirus, prenosi Mondo.

Benetu je u januaru presađeno srce i vest o tome bila je prava senzacija, budući da je ovo bila prva uspešna transplantacija svinjskog srca čoveku.

Tada se vodila i polemika o tome da li je Benet zaslužio šansu za život, budući da je ovaj pionir medicine 1988. godine osuđen za pokušaj ubistva mlađeg brata Edvarda Šumakera.

Naime, Benet je sedam puta izbo mlađeg brata, nakon čega je Šumaker ostao u invalidskim kolicima paralizovan i tako proveo narednih 19 godina dok nije doživeo moždani udar nedelju dana pre svog 41. rođendana i preminuo.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading