Peking uputio pretnje Vašingtonu! SPREMNI SU ZA OTVORENU VATRU!

Autor:

Svet

11.06.2022

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tenzije koje bujaju između Kine i SAD, danas su dobile ozbiljniju dimenziju, kada je Peking uputio Vašingtonu pretnju da su spremni za rat.

Peking uputio pretnje Vašingtonu! SPREMNI SU ZA OTVORENU VATRU!

Foto: printscreen

Ministar odbrane Kine Vej Fenge sastao se sa američkim kolegom Lojdom Ostinom na marginama azijskog samita o bezbednosti u Singapuru, prenosi BBC.

Odvajanje Tajvana od Kine ne bi ostavilo kineskoj vojsci drugog izbora osim da se ''bori po svaku cenu'', rekao je Vej.

Ostin je kasnije nazvao kinesku vojnu aktivnost ''provokativnom i destabilizujućom''. On je rekao da je rekordan broj kineskih aviona koji lete u blizini ostrva skoro svakodnevno, što "podriva mir i stabilnost u regionu".

Foto: Tanjug/AP/profimedia

Si Đinping i Džo Bajden

Kina posmatra Tajvan sa samoupravom kao sastavni deo kineske teritorije, a taj stav je naterao Veja da osudi američku prodaju oružja Tajvanu.

- Ako se neko usudi da odvoji Tajvan od Kine, kineska narodnooslobodilačka armija neće imati drugog izbora osim da se bori po svaku cenu i da slomi svaki pokušaj ’nezavisnosti Tajvana’ i zaštiti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet - citirao ga je njegov portparol.

Ostin je rekao da su SAD posvećene održavanju statusa kvo – priznavanju Pekinga kao jedine vlade Kine i protivljenju nezavisnosti Tajvana. On je insistirao da ne sme biti pokušaja da se tenzije reše silom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading