ČEKA SE REAKCIJA PEKINGA! SAD odobrile Tajvanu prodaju delova za ratne brodove

Autor: Republika

Svet

09.06.2022

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerikanci nastavljaju da se mešaju u tajvansko-kinesku krizu koja je trenutno najoštrija u proteklih 40 godina.

ČEKA SE REAKCIJA PEKINGA! SAD odobrile Tajvanu prodaju delova za ratne brodove

Foto: twitter.com/navalgroup

Ratni brod, Ilustracija

Kako bi upozorili Kinu da je drže na oku, u pogledu Tajvana, SAD su odobrile prodaju rezervnih delova za brodove u vrednosti od 120 miliona dolara, a kao izgovor za to, naveli su da žele da pomognu ovom ostrvu u održavanju ratnih plovila, kako bi obezbedili liniju odbrane na kojoj je sve aktivnija Kina.

- Predložena prodaja će doprineti održanju flote površinskih plovila primaoca, povećavajući njegovu sposobnost da odgovori na trenutne i buduće pretnje, a delovi će biti nabavljeni od odobrenih dobavljača američke mornarice i/ili iz zaliha američke mornarice - navodi se u saopštenju američke Agencije za odbranu i bezbednosnu saradnju.

Foto: www.profimedia.rs

Amerikanci pomažu tajvanskoj floti

Iz Agencije potvrđuju da su dostavili potrebnu sertifikaciju kojom se obaveštava Kongres nakon odobrenja Stejt departmenta za prodaju, a da je sve učinjeno po zahtevu ambasade Tajvana, smeštene u Vašingtonu.

- S obzirom na nedavne česte aktivnosti kineskih ratnih brodova u moru i vazdušnom prostoru oko naše zemlje, delovi koje su SAD pristale da prodaju pomoći će da se održi odgovarajuća oprema i upotreba naših mornaričkih brodova i da se zadovolje stvarne potrebe zadataka borbene gotovosti - navode iz Ministarstva odbrane u Tajpeju, napominjući da očekuju da sporazum stupi na snagu u narednih mesec dana.

BAJDEN PRIPRETIO

Republika

Foto: Tanjug/AP

Bajden pripretio da SAD neće dozvoliti kinesku invaziju na Tajvan

Većina glavnih tajvanskih ratnih brodova su proizvedeni ili projektovani u SAD, koje su se i zakonski obavezale da vojno pomažu ostrvo, što je nedavno potvrdio i predsednik SAD Džozef Bajden, pripretivši kineskim vlastima.

- SAD bi vojno branile Tajvan ako bi Peking izvršio invaziju na to autonomno ostrvo. Kina flertuje sa opasnošću - izjavio je Bajden, na šta je oštro reagovao zvanični Peking, ističući da "ne bi trebalo potceniti njihovu odlučnost oko zaštite suvereniteta".

Vašington nema zvaniče diplomatske odnose sa Tajvanom, koga ne priznaje većna zemalja, a ovo ostrvo Kina smatra svojom suverenom teritorijom, stoga su odnosi između Tajvana i Kine nikad gori u poslednjih 40 godina.

Na opasnost koja vreba od strane Kine, upozorio je tajvanski ministar odbrane Ciu Kuo-ceng, iznevši da će Kina do 2025. godine izvesti potpunu invaziju na ostrvo.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading