ŽIVA KOŽA! Naučnici napravili organ za robote od ljudskih ćelija, raste sama po mašini i može da se leči (VIDEO)

Autor:

Svet

11.06.2022

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japanski naučnici uspeli su da razviju kožu za mehanička tela od ljudskih ćelija.

ŽIVA KOŽA! Naučnici napravili organ za robote od ljudskih ćelija, raste sama po mašini i može da se leči (VIDEO)

Foto: printscreen

Iako izgleda pomalo ljigavo, takva koža je vodootporna, može da se zaceli i ima teksturu poput ljudske.

- Mislim da je živa koža savršeno rešenje da se robotima podari izgled i dodir živih bića jer je to potpuno isti materijal koji prekriva naša tela - rekao je inženjer Šodži Takeuči sa Tokijskog univerziteta.

Stručnjaci su uspešno obložili trozglobni, funkcionalni prst robota prototipom kože koja je uzgojena u laboratoriji.

- Prst izgleda vlažno jer dolazi ravno iz medija za kulturu. Budući da ga pokreće električni motor, zanimljivo je čuti mehaničke zvuke u prstu koji izgleda baš kao pravi - rekao je Takeuči, a prenosi SajensAlert.

Naučnici su i ranije pokušavali da na robote stave pravu kožu ali su nailazili na probleme, zbog čega su japanski stručnjaci pokušali sa drugim pristupom – stvaranjem kože koja se sama oblikuje na uređaju.

- Teško je iseći, zalepiti ili zašiti ekvivalent kože bez oštećenja mekog, krhkog tkiva. Umesto toga, umočili smo robotsku strukturu u rastvor kolagena i dermalnih fibroblasta - ćelija vezivnog tkiva kože - objašnjavaju naučnici.

Zatim su ovaj osnovni sloj obložili epidermalnim čelijama, glavnom komponentom našeg spoljašnjeg sloja kože. Bez ovog dodatnog sloja, tkivo ne bi bilo vodootporno.

Iako ovaj materijal može da podnese pružanje i skupljanje robotskih prstiju, ipak je mnogo slabiji od ljudske kože. Naučnici smatraju da to mogu da poprave većom koncentracijom kolagena u početnom rastvoru i dužim sazrevanjem ćelija.

Zanimljivo je da i da ova veštaćka koža može da se "izleči" i zavojem od kolagena koji ćelije upijaju i tako popravljaju ostećenja.

Iako su rezultati studije objavljene u u časopisu Matter fascinantni, tkivo iz laboratorije je i dalje vrlo ograničeno. Ne može dugo da opstane van hranjivog rastvora jer mu je, baš kao i ljudskoj koži, potrebno konstantno snabdevanje vodom da se ne bi osušilo.

- U budućim istraživanjima trebalo bi da postavimo kanale unutar i ispod dermisa koji oponašaju krvne sudove kako bismo tkivo snabdeli vodom, i trebalo bi integrisati znojne žlezde u naš ekvivalent kože - naveli su naučnici i predložili dodavanje "nerava" i senzora kako bi ova veštačka koža imala više funkcija.

- Iznenađeni smo koliko se dobro tkivo prilagodilo površini robota. No ovo istraživanje je tek prvi korak ka stvaranju robota koji su u potpunosti prekrivenih živom kožom - rekao je Takeuči.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading