HRVATSKA ZABRANILA SELJACIMA MOTIKE?! Najnoviji zakon izazvao skandal u Lijepoj njihovoj, reagovala udruženja, da li je ovo EU?

Autor: Republika

Svet

11.06.2022

11:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brojni mediji iz susedstva, kao i Hrvatski savez udruženja ekoloških proizvođača (HSEP), tvrde da će najnovija mera da košta najmlađu članicu Evropske unije na milione evra, a da iza svega stoji nikad bizarniji razlog.

HRVATSKA ZABRANILA SELJACIMA MOTIKE?! Najnoviji zakon izazvao skandal u Lijepoj njihovoj, reagovala udruženja, da li je ovo EU?

Foto: shutterstock

Motika je osnovno oruđe za obradu zemlje

Hrvatska je, sudeći po napisima tamošnjih medija, ali i članova Hrvatskog saveza udruženja ekoloških proizvođača (HSEP), zabranila svojim seljacima upotrebu motika, što je izazvalo opštu nevericu u javnosti Lijepe njihove i nateralo mnogobrojne organizacije da postave pitanja birokratama u Zagrebu kako i zbog čega je došlo do toga i da li je iza najnovije mere zaista, kako se navodilo, stoje zahtevi iz Evropske unije (EU).

Naime, kako prenosi portal Index.hr, prema strateškom planu Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) EU, a pod merom "Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada", doslovno je zabranjeno korišćenje motike. To je prema saznanjima hrvatskih novinara, potvrđeno i iz Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju.

- Kako je došlo do toga da se poljoprivrednicima zabranjuje motika? - pitaju se mnogi, a ono što je izazvalo još veću nevericu jeste objašnjenje šta se u stvari dogodilo. 

- Cilj EU je smanjenje korišćenja pesticida i drugih hemikalija u proizvodnji hrane za 50 odsto do 2030. godine. Taj cilj se pokušava ostvariti kroz mnoge strategije i planove, kao što je "Od polja do stola" u evropskom Green Dealu, i kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku EU - pojašnjeno je u hrvatskim medijima, međutim, onda je navedeno i gde je u procesu usklađivanja politika Zagreba i Brisela u oblasti zemljoradnje sve krenulo u pogrešnom smeru. 

- Hrvatska ima Strateški plan u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU, a već su odabrane smernice za razdoblje od 2023. do 2027, koje čine programski strateški dokument i temelj za korišćenje sredstava evropskih poljoprivrednih fondova i primenu alata i instrumenata Zajedničke poljoprivredne politike EU. Znači, radi se o dokumentu koji je donela Hrvatska, ali, nažalost, izgleda da je neko ko je prevodio Zajedničku poljoprivrednu politiku loše odradio svoj posao. Naime, u "EU common agricultural policy" negde stoji da se podstiče "mechanic" uništavanje korova, što je na hrvatskom trebalo da znači "bez korišćenja hemije, već samo fizički, mašinama ili ručnim radom", ali je "mehaničko" u naslovu mere prevodilac protumačio kao "mehanizovano", to jest, bez primene oruđa i alata - objašnjeno je na portalu Index.hr. 

Besni novinari zaključuju da bi amatersko prevođenje s engleskog moglo samo po sebi da košta privredu Hrvatske na milione evra jer će se na taj dokument pozivati oni koji žele da se prijave za dobijanje pristupa fondovima EU. A najstrašnija činjenica od svega jeste da je pomenuta mera bez ikakve provere da li je dobro usaglašena sa zahtevom iz EU prošla i skupštinsko glasanje i u takvom obliku stupila na snagu.   

- Zabranjivati poljoprivrednicima da koriste motiku je apsurdno, kafkijanska scena lošeg birokratskog aparata prenaduvanog javnog sektora. Još sramotnija je činjenica da taj birokratski sektor odbija da ispravi očiglednu grešku u prevodu, nego se drži nekakvih svojih protokola - zaključuje se u tekstu pomenutog portala i naglašava da odgovor iz Ministarstva poljoprivrede nije dobijen. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading