PUTINU SVI OKREĆU LEĐA: Ruski diplomata Bondarev dao ostavku u znak protesta protiv "agresivnog rata"!

Autor:

Svet

25.05.2022

10:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvadesetogodišnji veteran ruske diplomatske službe najavio je ostavku u ponedeljak u znak protesta protiv rata njegove zemlje protiv Ukrajine, u retkom javnom protestu ruskog zvaničnika, preneli su brojni mediji.

PUTINU SVI OKREĆU LEĐA: Ruski diplomata Bondarev dao ostavku u znak protesta protiv "agresivnog rata"!

Foto: Ilustracija: PIxaby,Tanjug/AP

Svet strahuje od narednih Putinovih poteza

Boris Bondarev, diplomata u misiji Rusije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi, objavio je izjavu na nalogu na Linkedin-u u kojoj osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu i kritikuje rusko Ministarstvo spoljnih poslova zbog saučesništva u, kako je on opisao, „agresivnom ratu“ - jezik koji je u Rusiji zabranjen po zakonima o cenzuri iz vremena rata.

- Za dvadeset godina svoje diplomatske karijere video sam različite zaokrete naše spoljne politike, ali nikada se nisam toliko stideo svoje zemlje kao 24. februara ove godine - napisao je Bondarev, misleći na odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Agresivni rat

- Agresivni rat koji je Putin pokrenuo protiv Ukrajine, a zapravo protiv celog zapadnog sveta, nije samo zločin protiv ukrajinskog naroda, već je i, možda, najteži zločin protiv naroda Rusije, sa podebljanim slovom Z prelaza. Isprazni sve nade i izglede za prosperitetno slobodno društvo u našoj zemlji - napisao je Bondarev.

Ugledni ruski poslovni list Komersant stigao je do Bondareva, koji je potvrdio autentičnost posta. Njujork tajms je potvrdio prijem ostavke poslate mejlom diplomatama u Ženevi.

Ruska misija pri UN u Ženevi odbila je da komentariše ovo za CNN, a Bondarev nije odgovorio na poruke poslate na nalog LinkedIn.

Foto: YouTube/Printscreen

Boris Bondarev

- Oni koji su osmislili ovaj rat žele samo jedno – da zauvek ostanu na vlasti, da žive u pompeznim neukusnim palatama, plove na jahtama koje se mogu uporediti po tonaži i ceni celoj ruskoj mornarici, uživajući neograničenu moć i potpunu nekažnjivost. Da bi to postigli spremni su da žrtvuju onoliko života koliko je potrebno. Hiljade Rusa i Ukrajinaca su već umrle samo za ovo - rekao je Bondarev u svojoj objavi kritikujući rusko rukovodstvo zbog korupcije.  

Oštra kritika Ministrastva spoljnih poslova

- Sa žaljenjem moram da priznam da je tokom svih ovih dvadeset godina nivo laži i neprofesionalnosti u radu Ministarstva spoljnih poslova sve vreme rastao. Međutim, poslednjih godina to je postalo jednostavno katastrofalno. Umesto nepristrasnog informisanja, nepristrasne analize i trezvenog predviđanja, postoje propagandni klišei u duhu sovjetskih novina iz 1930-ih - navodi se u objavi

- Danas se Ministarstvo spoljnih poslova ne bavi diplomatijom. Sve se radi o ratnim huškanjima, lažima i mržnji. Ono služi interesima malobrojnih, malobrojnih ljudi i na taj način doprinosi daljoj izolaciji i degradaciji moje zemlje. Rusija više nema saveznike, i nikog ne treba kriviti osim njene nepromišljene i nepromišljene politike - zaključuje Bondarev.

LinkedIn profil opisuje Bondareva kao veterana ruske diplomatske službe, sa ekspertizom u kontroli naoružanja i neširenju oružja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading