EVO ŠTA JE TAČNO REKAO PATRIJARH PORFIRIJE PRILIKOM PRIZNAVANJA AUTOKEFALNOSTI MPC: Sabor je izašao u susret molbi MPC, donosimo vam RADOST! (VIDEO)

Autor:

Vesti

25.05.2022

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) gospodin Porfirije na zajedničkoj liturgiji SPC u utorak i Makedonske pravoslavne crkve (MPC) - Ohridske arhiepiskopije u Skoplju priznao je autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije.

EVO ŠTA JE TAČNO REKAO PATRIJARH PORFIRIJE PRILIKOM PRIZNAVANJA AUTOKEFALNOSTI MPC: Sabor je izašao u susret molbi MPC, donosimo vam RADOST! (VIDEO)

Foto: Printskrin

On je u svom govoru rekao da će nakon kompletiranja pravnih dokumenata, biti pripremljen zvanični akt i obaveštene sve ostale pravoslavne kanonske crkve.

- A sad, braćo i sestre, došavši ovde vam donosimo još jednu radost - rekao je patrijarh.

- Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je jednoglasno i jednodušno odlučio i izašao u susret molbi Makedonske pravoslavne crkve i arhiepiskopije Ohridske - kazao je.

- Sabor naše crkve blagosilja i odobrava, prihvata i priznaje autokefalnost  - saopštio je patrijarh srpski Porfirije.

Tako je spor, koji datira još od davne 1967. godine, kada se Makedonska pravoslavna crkva odvojila od SPC, rešen.

Pre ove odluke Sabora obnovljeni su razgovori srpskog patrijarha Porfirija i predstavnika MPC na čelu sa vladikom Stefanom, koji su vođeni za pregovaračkim stolom u Nišu i to u najvećoj tajnosti.

Posle 20 godina, nakon što je sedamnaestog marta 2002. godine donet Niški sporazum između SPC i nepriznate MPC, oko definisanja njihovih odnosa, na istom mestu za vreme prvomajskih praznika, uspostavljena opet zvanična komunikacija a plodovi te komunikacije urodili su odlukom Sabor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading