PORFIRIJE I SPC NADMUDRILI VARTOLOMEJA: Velika liturgija sutra u Hramu

Autor: B. K. - E. S. T.

Vesti

18.05.2022

07:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Liturgija pomirenja služiće se u Hramu Svetog Save na Vračaru.

PORFIRIJE I SPC NADMUDRILI VARTOLOMEJA: Velika liturgija sutra u Hramu

Foto: Tanjug

Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop makedonski Stefan služiće sutra 19. maja liturgiju pomirenja u Hramu Svetog Save u Beogradu, potvrđeno je u Patrijaršiji SPC. Liturgija će početi u devet sati, a sasluživaće svi arhijereji obe crkve.

Patrijarh Porfirije pozvao je verni narod da u što većem broju prisustvuje arhijerejskoj liturgiji, te se očekuje prisustvo velikog broja ljudi s obzirom na to da se radi o pomirenju nakon istorijskog raskola.

NAJŠIRA AUTONOMIJA

Sabor SPC saopštio je u ponedeljak da za makedonsku crkvu prihvata status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, koji joj je dodeljen 1959.

Kako ocenjuju izvori Srpskog telegrafa iz SPC (a isto se, kao zaključak može, izvući i iz šturih reakcija makedonske crkve, kao i ćutanja Vaseljenske patrijaršije), ovakvom odlukom i raspletom patrijarh Porfirije je, u stvari, na neki način nadmudrio vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

Ruska crkva pozdravila odluku

Ruska pravoslavna crkva, na čijem je čelu patrijarh Kiril, pozdravila je odluku Srpske pravoslavne crkve da obnovi kanonsko opštenje s makedonskom crkvom, rekao je protojerej Nikolaj Balašov, zamenik predsednika Odeljenja za spoljne crkvene odnose (DECR) Moskovske patrijaršije. On je ocenio da taj čin predstavlja prevazilaženje poluvekovnog crkvenog raskola.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Patrijarh Kiril

- Ruska pravoslavna crkva pozdravlja odluku srpske sestrinske crkve da obnovi kanonsko opštenje s Makedonskom pravoslavnom crkvom, Ohridskom arhiepiskopijom - rekao je Balašov.

- Vartolomej je, očigledno znajući šta planira SPC, požurio da prigrabi zasluge za istorijski događaj koji je ponovo, na neki način, spojio srpsku i makedonsku crkvu posle toliko godina. Ipak, sada je celom pravoslavnom svetu jasno o kakvoj se igri sve vreme radilo - objašnjava naš sagovornik.

Odluka Srpske pravoslavne crkve da obnovi kanonsko jedinstvo s Makedonskom pravoslavnom crkvom - Ohridskom arhiepiskopijom je korak napred u odnosima dve crkve, izjavio je mitropolit prespansko-pelagonijski i administrator Australije i Novog Zelanda. On je trenutno jedini član makedonske crkve koji je javno komentarisao odluku SPC.

KONAČAN NAZIV

Vladika Petar, u izjavi za Dojče vele na makedonskom jeziku, istakao je da je vest o tome pozitivna i govori da stvari za makedonsku crkvu ne idu unazad, već napred. Podsećajući na prošlonedeljnu odluku Carigradske patrijaršije, vladika Petar je naglasio da ona ne znači tomos za autokefalnost, kojim se zvanično reguliše međunarodni naziv i status makedonske crkve, već je najava da crkva više nije u raskolu s pravoslavnim svetom.

- To znači da je Crkva sada deo pravoslavnog sveta, da će makedonski sveštenici moći ravnopravno da drže verske liturgije sa sveštenstvom drugih crkava. Ovom odlukom, međutim, nije definisan sam status MPC, kao ni konačan naziv pod kojim će Crkva biti priznata. To će se dalje utvrditi - zaključio je vladika Petar.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading