PREDSEDNIK POLJSKE STIGAO U KIJEV! Duda je PRVI lider koji će se obratiti ukrajinskom parlamentu od početka RUSKE invazije

Autor:

Svet

22.05.2022

13:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Duda je i u aprilu posetio Kijev.

PREDSEDNIK POLJSKE STIGAO U KIJEV! Duda je PRVI lider koji će se obratiti ukrajinskom parlamentu od početka RUSKE invazije

Foto: Tanjug

Poljski predsednik Andžej Duda doputovao je u nedelju u ukrajinsku prestonicu Kijev da podrži naciju i prvi je strani lider koji se obratio parlamentu od početka ruske invazije 24. februara.

Duda, koji je već bio u poseti Ukrajini kada je agresija počela pre tri meseca, održaće govor u Radi, ukrajinskom parlamentu, saopštila je Varšava. Poljski predsednik se snažno zalaže da Evropska unija garantuje Ukrajini status kandidata za članstvo što je pre moguće.

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini

Duda je u aprilu posetio Kijev, zajedno sa predsednicima Litvanije, Letonije i Estonije, gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Zatim je predložio da im se pridruži nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, za koga je Kijev tada signalizirao da nije dobrodošao.

Posle sastanka sa liderima baltičkih država i Poljske, Zelenski je rekao da je to poseta četiri zemlje koje su prijatelji Ukrajine, zemalja koje pomažu od prvog dana i ne oklevaju da isporuče oružje Ukrajini i ne sumnjaju u potrebu za uvođenje sankcija Rusiji.

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Veruje se da su nesuglasice sada izglađene između Ukrajine i Nemačke, koje su u početku oklevale da pošalju oružje Ukrajini, za razliku od drugih zemalja, ali su ubrzo promenile tu politiku.

Jedini član nemačke vlade koji je posetio Kijev od početka ruske agresije bila je ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u maju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading