PUTIN U ŽIVOM BLATU: Dok gubi rat u Ukrajini, iza leđa mu spremaju državni udar?!

Autor:

Svet

21.05.2022

15:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Najviši vojni zvaničnici Rusije polako shvataju da je rat u Ukrajini "izgubljen" i da je državni udar sada realna mogućnost, tvrdi analitičar Kristo Grozev.

PUTIN U ŽIVOM BLATU: Dok gubi rat u Ukrajini, iza leđa mu spremaju državni udar?!

Foto: Ilustracija: PIxaby,Tanjug/AP

Svet strahuje od narednih Putinovih poteza

Bugarski ekspert za Rusiju veruje da će elite GRU-a i FSB-a najverovatnije pokušati da sruše Vladmira Putina, jer znaju šta se zaista dešava na terenu, piše Dejli mejl.

Te elite, navodno, već traže načine da svoj novac i porodice presele iz zemlje u iščekivanju pada Putina, tvrdi Grozev, prenosi Kurir. 

Govoreći za Radio Liberti o tome što bi moglo da dovede do puča, Grozev je rekao da bi to moglo da se dogodi ako ili kada Putin naredi svojim generalima da izvedu nuklearni napad.

- Ako Putin odluči da naredi korišćenje nuklearnog oružja, mora biti siguran da će svi u komandnom lancu izvršiti njegovo naređenje. Dok ne bude siguran da će svi to zaista i uraditi, neće dati ovu naredbu - tvrdi Grozev, ekspert za Rusiju.

Tanjug/AP

Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

Grozev veruje da slični strahovi sprečavaju Putina da naredi opštu mobilizaciju ruskih oružanih snaga i stanovništva. Takva naredba omogućila bi mu da masovno poveća broj vojnika u Ukrajini, što bi možda okrenulo tok rata, ali bi naredba izazvala i eksploziju nezadovoljstva među običnim Rusima jer bi to značilo priznavanje da je "specijalna vojna operacija" koju je Putin do sada predstavljao kao veliki uspeh, propala, navodi britanski Dejli mejl.

Bez opšte mobilizacije Putin gubi rat

Analitičar tvrdi da bez pribegavanja nuklearnom oružju ili opšte mobilizacije, Rusija nema gotovo nikakve šanse da pobedi u Ukrajini. "Vojna elita to razume" i zato će najverovatnije pokušati da srupe svog vođu, dodao je on.

Grozev kaže i da su se letovi ministarstva obrane do navodnog komandnog bunkera u blizini Ufe smanjili od početka rata.

- Ti letovi za elitu, koji su registrovani pre mesec dana, sada nitu toliko intenzivni - rekao je on.

Tanjug/AP

Ruski vojnici

On tvrdi da se visoko pozicionirane osobe u glavnoj ruskoj agenciji za unutrašnju bezbednost FSB i u vojno-obaveštajnoj upravi GRU pripremaju za život nakon Putina.

"Inteligentniji" deo GRU-a, koji ima "potpune informacije" razume u kakvom se blatu nalazi Putin.

- A takođe i elita FSB-a, koja zna konkretan broj žrtava među ruskim vojnicima i razume da majke, supruge, sestre poginulih ili nestalih ruskih vojnika ne prestaju postavljaju pitanja. Oni znaju da će ova situacija na kraju izmaći kontroli - rekao je on a prenosi britanski medij.

- Neki od njih traže priliku da svoje porodice prebace iz Rusije, svi traže načine da nagomilani novac prebace u evre i dolare. Ovo je već svojevrsna izdaja jer ne slede ideološke naloge Kremlja, već se pripremaju za alternativnu stvarnost - rekao je ovaj politički analitičar.

Komentari (3)

Loading
Boban

21.05.2022 16:12

Bugarski ekspert za Rusiju??? Hahahaha, gde ga iskopaste, ovaj ne zna gde se Sofija nalazi a ne Rusija. Sve je pogodio, ma isti je ko baba Vanga hahhaha

Krta

21.05.2022 18:12

Ne serite! Bajden izgubio i zbrisao iz Afganistana pa nitko nije pričao o udaru.

Dragan

22.05.2022 13:06

Koji kreten moze napisati ovakav tekst. Muka mi je od gluposti u vezi ovog rata.