POZOVI KGB RADI UBISTVA: Zapadni mediji i zvaničnici optužuju Putina za seriju likvidacija oligarha i političkih protivnika

Autor:

Svet

08.05.2022

17:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo od početka agresije na Ukrajinu petorica bogataša ubijena ili izvršila samoubistvo pod sumnjivim okolnostima.

POZOVI KGB RADI UBISTVA: Zapadni mediji i zvaničnici optužuju Putina za seriju likvidacija oligarha i političkih protivnika

Foto: Tanjug/AP

Zapadni mediji, ali i pojedini zvaničnici tvrde da je vladavina Vladimira Putina obeležena serijom ubistava političkih protivnika i oligarha koji su mu okrenuli leđa. Sve je kulminiralo s početkom rata u Ukrajini - od tog trenutka do danas pronađena su tela petorice bogataša, uglavnom povezanih s naftnim gigantom "Gaspromom". Neobična tišina u Moskvi, prema tvrdnjama sa Zapada, sugeriše da iza svega stoji prvi čovek Kremlja, tačnije svemoćna Federalna služba bezbednosti, naslednik zloglasnog KGB.

- Rastuće nezadovoljstvo tajkuna koji su novac stekli za vreme Putinove vlasti obuzdava se upravo time što ih lider Rusije na različite načine drži u šaci, ali i strahom, koji je još prisutan u redovima milijardera. Počevši od zaplene imovine u Rusiji do zabrana napuštanja zemlje, te zabrane odlaska s važnih funkcija, kao što je slučaj s guvernerkom centralne banke Rusije Elvirom Nabjulinom, ali i likvidacija - piše tim povodom Vašington post.

KRVAVI NOŽ I SEKIRA

Republika

Foto: Linkedin

Mihail Votford

Posle samoubistva Mihaila Votforda, ruskog milijardera rođenog u Ukrajini, za samo dva dana, sredinom aprila ove godine, dva ruska oligarha Vladislav Avajev i Sergej Protosenja pronađeni su ubijeni zajedno sa ženama i ćerkama. U oba slučaja preživelo je po jedno odraslo dete koje nije bilo prisutno u kući u trenutku, kako se trenutno veruje, ubistva i samoubistva zbog porodične svađe, ali je mnogo čudnih slučajnosti dovoljan povod za temeljniju istragu.

Avajev (51), bivši potpredsednik Gasprom banke, pronađen je mrtav u stanu u Moskvi s ranom od vatrenog oružja, a pored njegovog tela su nađeni leševi, navodno, trudne supruge Jelene (47) i mlađe ćerke Marije (13). Zvanično, Vladislav je u rastrojstvu ubio ženu i ćerku, a potom sebi oduzeo život, u šta mnogi sumnjaju.

Više od 3.000 kilometara dalje, u iznajmljenoj luksuznoj vili u Španiji, u obalskom gradu Ljoret de Mar, drugi ruski oligarh Sergej Protosenja, bivši potpredsednik i glavni računovođa velike gasne kompanije "Novatek", blisko povezane sa Gasprom bankom, nađen je obešen, dok su njegova žena i 18-godišnja ćerka izmasakrirane. Pored Sergejevog tela zatečeni su krvavi nož i sekira, izvestili su španski mediji.

ODLAZAK BEZ PORUKE

Republika

Foto: Twitter

Vladislav Avajev

Protosenjino lično bogatstvo je bilo preko 433 miliona dolara, dok je Avajev krio lične podatke od javnosti. Međutim, zna se da je stan u Moskvi u kojem je pronađen mrtav sa ženom i ćerkom bio vredan dva miliona funti.

Katalonska policija sada istražuje mesto zločina, pregleda snimke sigurnosnih kamera postavljenih oko imanja, dok su sekira i nož poslati na forenzičko ispitivanje. Teorija da je Sergej pobio porodicu, pa se onda obesio, mogla bi da padne u vodu jer nije ostavio oproštajnu poruku niti je na njegovoj odeći bilo krvi iako su supruga i ćerka bukvalno iskasapljene.

Ovde nije kraj spiska sumnjivih smrti. Još dvojica rukovodilaca povezanih s Kremljom brutalno su ubijena u razmaku od samo tri nedelje. Samo dan pošto je počeo rat u Ukrajini telo Aleksandra Tjulakova (61), zamenika generalnog direktora "Gasproma", otkrila je njegova ljubavnica. Pronađen je obešen u svojoj kući vrednoj pola miliona funti.

Međutim, izveštaji navode da je bio teško pretučen neposredno pre nego što se navodno ubio.

VEZE S KREMLJOM

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Peskov

U istoj elitnoj stambenoj zgradi u Lenjingradskoj oblasti Leonid Šulman (60), šef transporta u "Gasprom investu", pronađen je mrtav u lokvi krvi s višestrukim ubodnim ranama na kupatilskom podu. Pronađena je poruka čiji sadržaj nije obelodanjen, a ruski istražni komitet je odbio da objavi bilo kakve druge detalje. Mediji su tvrdili da je nož kojim je, navodno, počinjeno samoubistvo stajao na kadi, van Šulmanovog domašaja, a policija je, po običaju, izbegla odgovor na to pitanje.

Budući da su sva četvorica stradalih biznismena povezana s Kremljom i Vladimirom Putinom preko firmi za koje su radili - "Novatek" je u vlasništvu Putinovog prijatelja Genadija Timčenka, a "Gasprom" je ključan za Putinovu šemu "gas za rublje", koja je odgovor na zapadne sankcije Rusiji, u medijima su se povele spekulacije da ove smrti nisu ubistva ili samoubistva, kako se tvrdi, već nešto sasvim drugo.

Šta ne štima u zvaničnim verzijama

Republika

Foto: Printscreen

Sergej Protosenja

Sergej Protosenja
- iskasapio najbliže, a na odeći mu nije bilo krvi
Aleksandar Tjulakov
- pretučen pre nego što se navodno ubio
Leonid Šulman
- nož kojim je izvršio samoubistvo bio van njegovog domašaja

Bogataši koji su kritikovali agresiju

* Vladimir Lišin, čelnik jednog od četiri najveća proizvođača čelika u Rusiji, bio je protiv predloga da se stranci nateraju da sirovine plaćaju isključivo u rubljama
* Vladimir Potanjin, vlasnik firme za rudarenje nikla i paladijuma "Nornikelj" i jedan od arhitekata privatizacije koja je u Rusiji sprovedena 1990, upozorio je da će predlozi da se zapleni imovina firmi koje su zbog rata napustile Rusiju uništiti poverenje investitora
* Poslovni magnat Oleg Deripaska rat u Ukrajini nazvao je ludilom, te predvideo da će ekonomska kriza koja je zbog sankcija zadesila Rusiju biti gora od one koja je zemlju pogodila 1998. Uz to, tvrdio je da Putinova ekonomska politika nije rezultirala rastom ruske ekonomije i plata
* Milijarder Mihail Fridman, osnivač najveće ruske privatne banke Alfa banka, s bogatstvom od 12,2 milijarde dolara, još na početku rata izašao je s rečenicom da je izazivanje sukoba u Ukrajini tragedija i krvoproliće
* Oleg Tinkov, osnivač Tinkof banke, s bogatstvom od 8,2 milijarde dolara, sukob u Ukrajini je opisao kao nezamisliv i neprihvatljiv

Slučaj "Berezovski": Nerasvetljena smrt ljutog neprijatelja i pokajnika

Boris Berezovski (67), koji se sukobio s Putinom i pobegao u Britaniju da bi, prema zvaničnom objašnjenju Kremlja, izbegao suđenje za malverzacije tokom sumnjive privatizacije, pronađen je mrtav 23. marta 2013. Mada specijalni tim britanske policije na imanju u Askotu, kod Londona, nije pronašao nikakve opasne supstance, slučaj se do danas vodi kao nerasvetljen.

Berezovski je preživeo više pokušaja ubistava. Rusija je uporno tražila njegovo izručenje, ali je sud u Londonu nekoliko puta odbacio ove zahteve, navodeći da je Berezovski 2003. dobio politički azil u Velikoj Britaniji.

Konstantno je kritikovao ruske vlasti, a poslednjih meseci pred smrt pao je u depresiju, pa je u jednom intervjuu čak rekao da bi želeo da se vrati u Rusiju. Putinov portparol Dmitrij Peskov potvrdio je da je Berezovski pisao ruskom predsedniku da želi da se vrati i da je tražio "oproštaj za svoje grehove".

Naime, ruski oligarh je, navodno, bio "spreman da zatvori slučaj 'Litvinjenko'" u zamenu za povratak u domovinu, misleći na trovanje bivšeg ruskog agenta 2006. u Londonu, o čemu se vodi slučaj pred britanskim sudom, a koji je i glavni kamen spoticanja u odnosima Britanije i Rusije.

ALEKSANDAR LITVINJENKO

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Litvinjenko

Bivši agent KGB (44) umro je nakon što je otrovan radioaktivnim polonijumom-210. Navodno su dva čoveka iz Federalne službe bezbednosti Rusije dodali izotope u njegov čaj kada su se s njim sastali u londonskom hotelu. Litvinjenko je bio saradnik oligarha Borisa Berezovskog i optuživao je Putina da je korumpiran i pedofil.

DENIS VORONJENKOV

Pre ubistva dao je više intervjua u kojima je napadao bivše kolege i rukovodstvo u Kremlju, kao i rusku politiku prema Krimu i Ukrajini. Voronjenkov je bio poslanik u ruskoj Dumi i bivši član Komunističke partije, iz koje je isključen zbog dvojnog, rusko-ukrajinskog državljanstva. Tvrdio je da je emigrirao jer ga je pratio FSB pošto je raskrinkao njihove generale.

BORIS NEMCOV

Republika

Foto: Tanjug/Ap

Boris Nemcov

Bio je jedan od vodećih opozicionih političara u Rusiji pre nego što je ubijen u Moskvi u februaru 2015. Nemcov je ubijen sa četiri hica iz vatrenog oružja u centru Moskve, dva dana uoči velikog mitinga koji je pripremala opozicija. Za vreme predsednika Borisa Jeljcina tokom devedesetih godina bio je zamenik premijera.

POL KLEBNIKOV

Američki novinar i urednik ruskog Forbsa ubijen je mitraljezom ispred svoje kancelarije u Moskvi 2004, a bio je poznat po istragama o korupciji. Tročlana grupa likvidatora iz Čečenije oslobođena je 2006, pa slučaj nikada nije rešen.

ANA POLITKOVSKAJA

Novinarka i oštra kritičarka Kremlja ubijena je u 48. godini ispred ulaza u svoju zgradu u Moskvi 2006. Bila je poznata po izveštavanjima o kršenjima ljudskih prava u Rusiji, posebno u problematičnom Severnom Kavkazu. Pet muškaraca je optuženo za ubistvo, ali naručilac nikad nije identifikovan.

NATALIJA ESTEMIROVA

Oteta je u Groznom, glavnom gradu Čečenije, u julu 2009. Tada je imala 50 godina i bila je borac za ljudska prava, a njeno telo je bačeno pored puta s ranama od metaka na glavi. Za ovo ubistvo sumnjičen je Ramzan Kadirov, čečenski lider, lojalan ruskom predsedniku.

ANASTASIJA BABUROVA I STANISLAV MERKELOV

Baburova, novinar pripravnik, i Merkelov, advokat za ljudska prava, upucani su usred bela dana dok su se vraćali sa konferencije za medije nedaleko od Kremlja

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading