POČELA SEDNICA UN: Tražimo hitan prekid vatre

Autor:

Svet

28.02.2022

16:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalna sednica Generalne skupštine UN (GS UN), koju je u nedelju sazvao Savet bezbednosti UN, počela je danas, a predsedavajući GS UN Abdula Šahid na početku je pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini.

POČELA SEDNICA UN: Tražimo hitan prekid vatre

Foto: Privatna arhiva

On je pozvao Rusiju i Ukrajini da iskoriste retku priliku za dijalog kako bi došlo do brzog i smislenog smanjenja napetosti, prenosi Si-En-En.

Savet bezbednosti sazvao je za danas retku hitnu sednicu 193 članice Generalne skupštine UN o napadu Rusije na Ukrajinu.

Glasanje 15 članica Saveta bezbednosti bilo je proceduralno, tako da Rusija nije mogla da uloži veto.

Rezolucija o sazivanju sednica Generalne skupštine UN usvojena je sa 11 glasova "za". Rusija je glasala protiv, a Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili su uzdržani, prenosi Tanjug.

Rusija je u petak uložila veto na nacrt rezolucije, u kojoj je Savet bezbednosti UN pozvao na hitno obustavljanje, kako je navedeno, "ofanzive u Ukrajini".

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je da se očekuje da Generalna skupština glasa o sličnoj rezoluciji već u sredu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

UN

Nijedna država nema pravo veta u Generalnoj skupštini UN.

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće, ali imaju određenu političku težinu.

Od 1950. godine do danas hitne specijalne sednice Generalne skupštine sazivane su samo 10 puta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading