USKORO SASTANAK PUTINA I BAJDENA! Prihvaćena ponuda Emanuela Makrona, ali Amerikanci imaju samo jedan uslov!

Autor:

Svet

21.02.2022

06:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sastaju se Vladimir Putin i Džo Bajden.

USKORO SASTANAK PUTINA I BAJDENA! Prihvaćena ponuda Emanuela Makrona, ali Amerikanci imaju samo jedan uslov!

Foto: Tanjug/AP, Wikipedi/The U.S. Army

Vladimir Putin i Džo Bajden u sve ozbiljnijem klinču

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Džo Bajden saglasili su se u načelu da održe sastanak kako bi zaustavili eskalaciju sukoba u Ukrajini, navodi se u saopštenju Jelisejske palate u nedelju uveče.

- Emanuel Makron je „predložio da se održi samit između predsednika Bajdena i predsednika Putina, a zatim sa relevantnim akterima kako bi se razgovaralo o bezbednosti i strateškoj stabilnosti u Evropi - navodi se u saopštenju.

- I predsednici Bajden i Putin su to prihvatili - dodaje se.

Međutim, takav sastanak može biti održan samo pod uslovom da Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu“, dodaje Jelisejska palata.

Samit, ukoliko do njega dođe, pripremiće ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken tokom njihovog sastanka koji se očekuje u četvrtak, 24. februara.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Emanuel Makron

 

Dok Kremlj tek treba da da komentar, sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki potvrdila je da je predsednik Bajden „u principu prihvatio sastanak sa predsednikom Putinom, pod uslovom da Rusija ne napadne Ukrajinu.

U razgovoru sa Putinom ranije u nedelju, Makron je ponudio da posreduje u pregovorima u kako bi se obezbedio prekid vatre duž linije kontakta u spornom regionu Donbasa na istoku Ukrajine.

Kremlj je potvrdio da su se „dva lidera složila da održe kontakt na različitim nivoima“, ali nije dao nikakve konkretne detalje o takvim planovima.

Makron je razgovarao i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, koji je navodno „potvrdio svoju rešenost da ne reaguje na provokacije i da poštuje primirje“, navodi Jelisejska palata.

Bajden je u petak tvrdio da su mu američke obaveštajne službe dale razlog da veruje da je Putin doneo odluku da izvrši invaziju na Ukrajinu u narednih nekoliko dana.

Moskva je više puta negirala da ima planove za napad na Ukrajinu i nazvala takve optužbe „lažnim vestima“.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading