BROJE SE MRTVI U EVROPI, OLUJE RAZORILE STARI KONTINENT! U Poljskoj vetar nosio delove zgrada, Nemačka pod vodom, BRITANIJI TEK PRETI KATASTROFA! (FOTO, VIDEO)

Autor: Republika

Svet

18.02.2022

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jezive scene iz mnogih evropskih zemalja obišle su svet, a osim žrtava, ima i povređene dece.

BROJE SE MRTVI U EVROPI, OLUJE RAZORILE STARI KONTINENT! U Poljskoj vetar nosio delove zgrada, Nemačka pod vodom, BRITANIJI TEK PRETI KATASTROFA! (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Oluja poharala Poljsku, Nemačku, Holandiju, Češku...

Najmanje troje ljudi poginulo je u četvrtak u snažnim olujama koje su pogodile Evropu, s naletima vetrova koji su dostizali brzinu od 180 kilometara na sat, što je uzrokovalo velike probleme u saobraćaju, ali i snabdevanju strujom.

Poljska broji mrtve, strahuje se od najgoreg 

U Poljskoj su vetrovi teško oštetili oko 500 kuća, nosili krovove, rušili drveće i uzrokovali nestanak struje za više od 324.000 domaćinstava širom zemlje.

Dvojica radnika su poginula, a još dvojica povređena kada je oluja prevrnula dizalicu na gradilištu u Krakovu. Taj trenutak čak je zabeležen i kamerom mobilnog telefona sa susedne zgrade. 

Još jedan muškarac je stradao na zapadu zemlje kada se na njegov automobil srušilo drvo.

 

 

Jezive scene su obišle svet i iz glavnog grada Poljske, Varšave, kada je taj deo zemlje pogodila nesvakidašnja snežna oluja praćena grmljavinom.

Naime, iako se očekivalo da će nakon udara gromova pljusnuti kiša, sve se odjednom zabelelo, a mnogi građani su na društvenim mrežama uz jezive snimke objavili kako se osećaju da je došao sudnji dan i kako strahuju od najgoreg.  

 

 

Troje dece povređeno u Češkoj 

Pogođena je i Češka, gde je više od 300.000 domaćinstava ostalo bez struje i jako je poremećen saobraćaj jer srušeno drveće blokira puteve i železničke pruge.

Najsnažniji vetrovi s naletima od 181 kilometara na sat zabeleženi su na području severne planine Snežke, najviše u zemlji.

Troje dece je povređeno u nesreći na jugozapadu zemlje i smešteno je u bolnicu. Do incidenta je došlo kada je snažan vetar podigao haubu automobila u kom su se nalazili mališani i svom snagom ga bacio na drugo vozilo.

Oluje su oštetile ili uništile mnoge krovove u celoj zemlji.

Holandski policajac pao sa zgrade 

U Holandiji, pogođenoj naletima vetra od 100 kilometara na sat, jedan policajac povređen je u padu krova s zgrade u Duivenu u blizini Arnhema. Takođe, vatrogasci su dvoje povređenih izvukli iz automobila na koji je palo stablo u gradu Masluisu, na jugu zemlje.

Letovi na aerodromu Šipol u Amsterdamu kasnili su do 45 minuta, a otkazane su i neke železničke linije.

U Nemačkoj vetar nosio sve pred sobom

U Nemačkoj su zatvorene škole u više saveznih pokrajina i policija je upozorila ljude da ne zalaze u parkove i šume, posebno u Berlinu i Hamburgu.

Na vrhuncu oluje, vetrovi brzine 152 kilometra na sat dogodili su se u sredu na Brokenu, u planinskom masivu Harc na severu zemlje. Otkazani su međugradski vozovi u severnoj polovini Nemačke, uključujući Hamburg i Berlin.

U regionalnom saobraćaju takođe su otkazani vozovi i mnogi kasne. Takođe, Lufthanza je otkazala 20 letova iz Frankfurta prema Berlinu, Hamburgu i Minhenu.

Najgora oluja u više decenija ide ka Britaniji

U Velikoj Britaniji oluja Dudli izazvala je u sredu probleme u saobraćaju, međutim, juče je meteorološka služba te zemlje izdala retko, crveno upozorenje zbog oluje Junis, koja donosi vetrove brzine do 160 kilometara na sat, a što bi moglo da bude opasno za život.

Oluja trenutno prelazi Atlantik, a do kopna bi trebalo da stigne kasnije danas. Ostrvski mediji prenose kako je u pitanju možda i najsnažnije nevreme u poslednjih nekoliko decenija, zbog čega je izdato upozorenje građanima i zatvorene su škole u pojedinim delovima zemlje.  

Reč je o najvišem stepenu upozorenja, koje obuhvata obalno područje Devona, Cornvela i Somerseta, kao i južnu obalu Velsa, a biće na snazi od sedam ujutro do 12 sati uveče u petak.

Upozorava se na "leteće krhotine koje bi mogle biti opasne po život" i "oštećenje zgrada i domova, s iščupanim krovovima i srušenim dalekovodima". Ostale pretnje uključuju zatvaranje puteva, mostova i železničkih pruga uz kašnjenja i otkazivanje javnog prevoza, trajektnih usluga i letova, kao i visoke valove.

Očekuje se i nestanak struje. 

Irski meteorolozi takođe su izdali upozorenje zbog dolaska oluje. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading