NOVINARKA POD ZAŠTITOM TALIBANA: Trudna tražila azil, jer njena zemlja nije htela da je primi! (FOTO)

Autor:

Svet

31.01.2022

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U kolikom problemu žena treba da bude da bi tražila utočište od talibana otkrila je novinarka sa Novog Zelanda.

NOVINARKA POD ZAŠTITOM TALIBANA: Trudna tražila azil, jer njena zemlja nije htela da je primi! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Neudata novinarka sa Novog Zelanda, koja je ostala trudna dok je radila u Kataru za mrežu Al Džazira, otkrila je da je morala da se obrati talibanima za pomoć nakon što joj je njena sopstvena zemlja rekla da ne može da se vrati zbog kovid ograničenja.

Šarlot Belis poznata je kao novinarka koja je prisustvovala prvoj konferenciji za medije talibana po povratku na vlast u Avganistanu prošlog avgusta, kada je njihove vođe pitala šta će da urade da zaštite prava žena i devojčica.

Sada se ponovo našla u žiži javnosti kada je u tekstu za Nju Ziland herald otkrila u kakvom se problemu našla.

 

U septembru, kada se vratila iz Avganistana u Dohu, gde je sedište Al Džazire, saznala je da je trudna. Otac je njen partner Džim Hajlebruk, fotograf Njujork tajmsa koji je bio u Kabulu.

Navela je da je to bilo veliko iznenađenje za nju jer su joj lekari oduvek govorili da ne može da ima decu. Trudnoća je značila i da ne može da ostane u Kataru jer tamošnji zakoni zabranjuju neudatim ženama da budu trudne, navodi Raša tudej.

Dala je otkaz na Al Džaziri u nadi da će se poroditi u maju na Novom Zelandu, koji se zatvorio od spoljnog sveta tokom pandemije, ali je planirao da ponovo otvori svoje granice za stanovnike u februaru.

Par je otišao u Belgiju – odakle je Hajlebruk - sa planom da odatle odlete do Novog Zelanda kada se granice otvore. Belis je rekla da je znala da zbog svog državljanstva nije mogla da ostane u EU predugo pa je na sve načine pokušavala da dobije mesto u centru za izolaciju i karantin na Novom Zelandu (MIK), ali bez uspeha.

 

 

Kada su vlasti u Velingtonu odložile ponovno otvaranje granica zbog pojave omikrona, Belis je ostalo samo jedno mesto gde je mogla da ode – Kabul. I ona i Hajlebruk su i dalje imali vize koje su im omogućavale da žive u Avganistanu.

Novinarka je navela da je organizovala sastanak sa svojim kontaktima među visokim zvaničnicima talibana kako bi proverila da li će biti "problema" ako dođe u prestonicu Avganistana sa svojim partnerom, s obzirom na činjenicu da je trudna i da nisu u braku.

- Ne, srećni smo zbog vas, možete doći i nećete imati problema - odgovorio je jedan talibanski zvaničnik, navodi Belis. - Samo recite ljudima da ste u braku i ako situacija eskalira, pozovite nas. Ne brini. Sve će biti u redu.

- Kada vam talibani – trudnoj, neudatoj ženi – ponude sigurno utočište, znate da je vaša situacija nenormalna - napisala je ona, prenosi Kurir.

Novinarka je trenutno u Kabulu, ali ne želi da se porodi u Avganistanu zbog turbulentne situacije i lošeg zdravstvenog sistema u zemlji.

- S obzirom na to da UN očekuju da će do 2025. godine još 50.000 Avganistanki umreti na porođaju, trudnoća ovde znači smrtnu kaznu - objasnila je ona.

 

 

Ni ti argumenti nisu delovali previše ubedljivo vlastima na Novom Zelandu, koje su u ponedeljak odbile njenu hitnu prijavu za mesto u karantinskom centru. Između ostalog, Belisovoj je poručeno da "nije pružila nikakav dokaz“ da je imala zakazani "vremenski kritičan“ medicinski tretman na Novom Zelandu i da ne može da pristupi istom tretmanu na svojoj "trenutnoj lokaciji“.

Novinarka je priznala da je bila "u šoku" nakon što je dobila takav odgovor. Počela je da kontaktira advokate i neke druge važne ljude na Novom Zelandu kako bi jasno stavila do znanja da će se boriti protiv presude – žalbom i iznošenjem u medije.

To je dovelo do toga da joj je sredinom prošle sedmice status njene aplikacije za MIK promenjen sa "deaktivirano“ na "u toku“. Sutradan je njen partner dobio mejl da može da se prijavi za hitan prijem u MIK.

Belisova kaže da je do preokreta je došlo nakon što je novozelandski ministar zadužen za kovid Kris Hipkins obavešten o njihovom slučaju. I nije bila srećna što je "dobila povlašćeni tretman“ od vlade, koja samo želi da izbegne "predstojeću političku glavobolju“.

 

 

- Odbili su nas, kao i toliko hiljada drugih očajnih Novozelanđana - rekla je ona.

Novinarka je rekla da je odlučila da podeli svoje iskustvo jer "odluka o tome ko treba da dobije mesto u MIK nije doneta u fer uslovima i etički i donosi se na uštrb najranjivijih".

Ona je pozvala na promenu sistema, dodajući da je vreme da vlasti na Novom Zelandu, a ne talibani, odgovore šta će uraditi na zaštiti prava žena.

Hipkins je kasnije za Herald potvrdio da ga je o Belisovoj situaciji obavestio "visoki zvaničnik Narodne stranke" zbog čega je on zatražio da se proveri "da li je ispoštovan odgovarajući proces“ u vezi sa njenom aplikacijom za hitne slučajeve MIK.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading