POSEBAN ZAHTEV ZA PUTINA! Orban otkrio šta će tražiti od predsednika Rusije

Autor:

Svet

28.01.2022

10:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarska će u razgovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sledeće sedmice pokušati da dogovori veće snabdevanje gasom, rekao je premijer Viktor Orban.

POSEBAN ZAHTEV ZA PUTINA! Orban otkrio šta će tražiti od predsednika Rusije

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Mađarska je u avgustu sa ruskim Gaspromom sklopila novi dugoročni ugovor o snabdevanju gasom koji joj u narednih 15 godina garantuje isporuku 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, uz mogućnost izmene dogovorenog obima isporuka nakon 10 godina.

- Želeo bih da se poveća količina gasa koja nam je dostupna na duži rok. Sporazum je stupio na snagu u oktobru prošle godine. Želeo bih da se isporuči više gasa... nego što je utanačeno rusko-mađarskim sporazumom - rekao je Orban u petak za državni radio.

- Želeo bih u našim razgovorima da postignem da se u aktuelnoj teškoj situaciji, opterećenoj višim cenama energije... poveća količina gasa koja nam je dostupna na duži rok - dodao je mađarski premijer.

Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban

- Mađarske rezerve gasa popunjene su 43 posto, prema podacima energetskog regulatora od 15. januara, i uz očekivani nastavak uvoza pokriće 90 posto potreba za gasom do kraja zime - naveo je MEKH, prenose Agencije.

Ruske isporuke gasa u Evropu našle su se pod znakom pitanja zbog napetosti između Rusije i Ukrajine. Kijev tvrdi da Rusija priprema invaziju, što Moskva demantuje. Zapad je Rusiji zapretio oštrim sankcijama ako napadne.

Istovremeno, NATO, čija je Mađarska članica, pojačava svoje prisustvo u istočnoj Evropi, podseća Hina.

Orban je odbacio pozive opozicije da otkaže posetu Moskvi iduće sedmice i rekao je da će sa Putinom razgovarati i o bezbednosnoj situaciji u Evropi, dodavšicda Mađarska želi mirno rešenje ukrajinske krize.

- Naravno da je Mađarska članica NATO-a i Evropske unije pa se pre svakog takvog sastanka konsultujem i koordinišem sa našim zapadnim saveznicima - rekao je Orban napomenuvši da će sledećih dana nastaviti razgovore sa zapadnim čelnicima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
LALA

28.01.2022 11:53

ORBAN Velika lopuza