PUDŽDEMON GURA PRST U OKO MADRIDU: Ja sam predsednik vlade Katalonije

Autor: Tanjug

Svet

23.12.2017

18:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smenjeni katalonski lider Karles Pudždemon pozvao je špansku vladu da mu dopusti da se vrati u Španiju kako bi prisustvovao prvoj sednici novog katalonskog parlamenta i postao novi predsednik Katalonije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Provocira Madrid: Karles Pudždemon

Separatističke partije osvojile su tesnu većinu u parlamentu na nedavnim regionalnim izborima, ali još nije izvesno da li će Pudždemon i ostali privedeni lideri moći da prisustvuju sednicama parlamenta.

- Želim da se vratim u Kataloniju što pre. Hteo bih da se vratim odmah. Bila bi to dobra vest za Španiju - rekao je Pudždemon u intervjuu za Rojters.

Upitan da li će se vratiti na vreme za prvu sednicu parlamenta koja treba da se održi najkasnije 23. januara on je rekao da bi to bilo "prirodno".

- Ako mi se ne dozvoli da položim zakletvu kao premijer, to bi bila velika nenormalnost za španski demokratski sistem - rekao je Pudždemon.

- Ja sam predsednik regionalne vlade i ja ću ostati predsednik ako španska država poštuje rezultate glasanja - rekao je on.


Pudždemon koji poziva špansku vladu na dijalog radi rešenja tenzija između Barselone i Madrida, rekao je da je spreman da sasluša svaku ponudu premijera Marijana Rahoja čak iako je to manje od nezavisnosti.

- Ako španska država ima predlog za Kataloniju, treba da saslušamo - rekao je Pudždemon navodeći da želi dijalog jednakih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading