KLEČAO JE, PLAKAO I MOLIO SE! Jedan od najtežih trenutaka u ŽIVOTU Vladimira Putina dogodio se 2004. godine, a ovde je našao UTEHU!

Autor:

Svet

06.01.2022

08:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimira Putina ljudi smatraju hladnim i odmerenim čovekom, ali kada je u pitanju privatni život, tu su stvari malo drugačije.

KLEČAO JE, PLAKAO I MOLIO SE! Jedan od najtežih trenutaka u ŽIVOTU Vladimira Putina dogodio se 2004. godine, a ovde je našao UTEHU!

Foto: Tanjug/AP

Prvi je na to pitanje javno pokušao da odgovori bivši američki predsednik Džordž V. Buš na Brdu kod Kranja, na prvom samitu s Vladimirom Putinom, 16. juna 2001.

- Pogledao sam tom čoveku u oči, video sam da je ispravan i da mu se može verovati, osetio sam njegovu dušu - izjavio je tada na konferenciji za medije.

Svojom verom se ne hvali, na pitanja o njoj odgovara da ne želi o tome da govori, da svoju veru zadržava za sebe. Ali onima pažljivima nije promaknulo da, za razliku od svog prethodnika Borisa Jeljcina i naslednika, pa opet prethodnika Dmitrija Medvedeva, zna ne samo da se prekrsti nego i da se pomoli. Sadašnji patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril, tad mitropolit, izjavio je 2007. godine kako to što je Vladimir Putin vernik ja ne samo verujem već i osećam.

Mediji su prikazali snimak dočeka gosta kojeg je papa pozdravio na ruskom jeziku, kao i tzv. vatikansku ikonu Kazanske Majke Božije, najpoštovanije ikone u Rusiji, koja je na insistiranje poglavara Rimokatoličke crkve stajala iza njega. Kasnije je iza zatvorenih vrata održana audijencija s delegacijama, a onda su ostale prisutne zamolili da izađu.

Papa je ostao sam s ruskim liderom, mediji su izvestili kako su razgovarali u četiri oka. U stvari su se najviše molili, zajedno, klečeći pred ikonom. Molili su se na ruskom jeziku. Papa je ponekad zapinjao oko teksta molitve, pa mu je Vladimir Putin pomagao.

Kad govore o Putinu, zapadni mediji ga često karakterišu kao hladnog i bezosećajnog čoveka. Medijska stvarnost nije realna stvarnost i na primeru ruskog lidera takođe možemo potvrditi tu tezu. Naime, on je po prirodi daleko osetljiviji, a teške trenutke, pogotovo one s tragičnim epilogom, emocionalno vrlo snažno proživljava.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Njegovi saradnici shvatili su to posle tragedije u Beslanu u Severnoj Osetiji, gde je posle trodnevne talačke krize, izazvane napadom čečenskih terorista 1. septembra 2004. na lokalnu školu, ubijeno 314 talaca, od kojih su 186 bila deca.

Na vest o krvoproliću jako se uznemirio, potom i rasplakao, dugo su ga smirivali, a pre nego što je tokom noći otputovao u Beslan, svratio je u crkvu, pomolio se i zapalio sveću za poginule. U lokalnoj bolnici je posetio povređene, a potom se sreo sa rukovodstvom republike, posetio školu br. 1 te se po povratku u Kremlj obratio naciji.

Zatim je otišao u crkvu, gde je ostao gotovo dva dana moleći se. Tamo je pronašao utehu, klečeći i moleći se.

Kao političara mediji nam prikazuju Putina kao lidera koji pošto-poto želi da vrati Rusiji status velesile, pa i teritorijalnom ekspanzijom po svaku cenu. 

(Republika, Najžena)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading