AKO PREĐU CRVENE LINIJE, MORAĆEMO DA REAGUJEMO: Putin žestoko zapretio NATO, ovo može biti okidač globalnog sukoba!

Autor: Republika

Svet

30.11.2021

14:26

Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio danas da će Rusija biti prinuđena da reaguje ako NATO pređe njene "crvene linije" u vezi sa Ukrajinom, navodeći da će Moskva smatrati "okidačem" razmeštanje određenih ofanzivnih raketnih kapaciteta na tlu Ukrajine.

AKO PREĐU CRVENE LINIJE, MORAĆEMO DA REAGUJEMO: Putin žestoko zapretio NATO, ovo može biti okidač globalnog sukoba!

Tanjug/AP

Vladimir Putin uložio ogromna sredstva i oružane snage

Putin je na investicionom forumu u Moskvi rekao da se nada da će zdrav razum prevladati na svim stranama, ali da želi da NATO bude svestan zabrinutosti Rusije u pogledu sopstvene bezbednosti, a u vezi sa Ukrajinom, prenosi agencija Rojters.

O dolaru

- Dolar nije izgubio na značaju, kao rezervna valuta, samo ga Vašington svojom politikom potkopava. Moskva će nastaviti da napušta dolar, ako SAD ne promeni politiku - naveo je Putin.

 

- Ako se na teritoriji Ukrajine pojave neki udarni sistemi, vreme leta do Moskve biće 7-10 minuta, a pet minuta u slučaju upotrebe hipersoničnog oružja. Samo zamislite to - izjavio je Putin.

- Šta da radimo u takvom scenariju? Moraćemo onda da napravimo nešto slično u odnosu na one koji nam na taj način prete. A to možemo i sada - poručio je Putin.

facebook.com/ForteleSpecialeRomane

 

Prema njegovim rečima, Rusija je upravo uspešno testirala hipersoničnu raketu koja će biti u upotrebi početkom nove godine i koja ima vreme leta od 5 minuta i brzinu devet puta veću od brzine zvuka.

Još razmišlja o kandidaturi

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio danas da tek treba da odluči da li će se ponovo kandidovati za predsednika kada mu se sadašnji mandat završi 2024. godine.

Putin je rekao da ima pravo da se ponovo kandiduje, ali da još nije odlučio.

Ruski predsednik je u aprilu potpisao zakon koji mu omogućava da se kandiduje za jos dva šestogodisnja mandata, podseća agencija Rojters.

- Stvaranje takvih pretnji (u Ukrajini) predstavlja crvene linije za nas. Ali nadam se da do toga neće doći. Nadam se da će prevladati osećaj zdravog razuma i odgovornosti kako kod naše dve zemlje tako i kod svetske zajednice - izjavio je Putin.

Ruski predsednik je naglasio da Rusija ima opravdane zabrinutosti zbog, kako kaže, činjenice da se u blizini njenih granica izvode vežbe velikih razmera, uključujući i one neplanirane, kao što je nedavno bio slučaj u Crnom moru, kada su strateski bombarderi leteli 20 kilometara od ruske granice.

Komentari (1)

Loading
Zoran

01.12.2021 00:40

U slučaju da nato postavi takve rakete, uništiti ih odmah bez upozorenja!