STIGAO PUTINOV ODGOVOR NA PRETNJE ZAPADA, NAJMOĆNIJE ORUŽJE DANAŠNJICE POGODILO METU NA 400 KILOMETARA: Ova raketa je nepobediva!

Autor: Republika

Svet

29.11.2021

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska Federacija još jednom je, u trenutku ogromnih napetosti sa Zapadom, uspešno testirala hipersonični projektil Cirkon i pogodila metu udaljenu čak 400 kilometara.

STIGAO PUTINOV ODGOVOR NA PRETNJE ZAPADA, NAJMOĆNIJE ORUŽJE DANAŠNJICE POGODILO METU NA 400 KILOMETARA: Ova raketa je nepobediva!

Foto: Tanjug/AP

Svet na ivici, strahuje se od prelivanja rata iz Ukrajine na ostatak planete

Ruska Federacija, predvođena predsednikom Vladimirom Putinom, još jednom je uspešno testirala najmoćnije oružje današnjice - hipersoničnu krstareću raketu Cirkon, koja je raznela metu udaljenu čak 400 kilometara, što su zapadni mediji dočekali na nož u trenutku izuzetno zategnutih odnosa Moskve i SAD i optužbi da ruska vojska sprema invaziju na Ukrajinu.       

- Raketa Cirkon je ispaljena s fregate Admiral Gorškov na metu u vodama Belog mora na Arktiku - saopštila je ruska vojska, uz naglasak da je u pitanju "oružje koje je nepobedivo". 

Na videosnimku, koju je objavilo ministarstvo odbrane, vidi se svetlosni bljesak i raketa koja leti i iza sebe ostavlja dimni trag usred noći.

 

 

Cirkon je prvi put službeno lansiran u oktobru 2020, što je Vladimir Putin nazvao "velikim događajem". Nakon toga je bilo i drugih ispitivanja, najpre s fregate Admiral Gorškov i uronjene podmornice. Poslednje takvo lansiranje dogodilo se 18. novembra.

Inače, najavljeno je da bi Cirkon trebalo da ima maksimalni domet od oko 1.000 km, a trebalo bi da bude sastavni deo opreme površinskih brodova i podmornica ruske flote. Prve hipersonične rakete nove generacije Avangard, koje mogu da dostignu brzinu od 27 maha i da menjaju smer i visinu, uvedene su u službu u ruskoj vojsci u decembru 2019. godine. 

Rusija je, podsetimo, najavila i razvijanje oružje koje može da se koristi u svemiru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading