VELIKA PROMENA NA SVETSKOM TRONU! Amerika nije više najbogatija država na planeti, ONA je preuzela primat!

Autor:

Svet

20.11.2021

17:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina je i zvanično prestigla SAD i postala najbogatija nacija na svetu.

VELIKA PROMENA NA SVETSKOM TRONU! Amerika nije više najbogatija država na planeti, ONA je preuzela primat!

Foto: pixabay.com

Ukupna neto vrednost sveta skočila je sa 156 biliona (156.000 milijardi dolara) 2000. godine, na 514 biliona dolara 2020. godine čime je svet postao bogatiji nego što je ikada bio u istoriji.

Kini ide zasluga za skoro trećinu tog povećanja, pokazao je izveštaj konsultantske firme McKinsey & Company koja je uradila analizu nacionalnog bilansa 10 zemalja koje predstavljaju 60 odsto svetskog dohotka. Kina je imala 50-postotni rast neto vrednosti, a za njom su SAD (22 odsto) i Japan (11 odsto).

Izveštaj je pokazalo da je bogatstvo Kine poraslo sa 7 biliona dolara u 2000. na 120 biliona dolara 2020. godine. Bogatstvo SAD-a se u istom razdoblju više nego udvostručilo na 90 biliona dolara.

 

Međutim, iako je svet danas bogatiji nego ikad, nejednakosti i dalje postoje. Samo u Kini i u SAD-u, više od 67 odsto bogatstva kontroliše 10 odsto najbogatijih porodica - i one nastavljaju da zarađuju sve više.

Izveštaj je pokazao da 68 odsto svetske neto vrednosti leži u nekretninama. Ostatak u infrastrukturi, zalihama, mašinama i opremi, ali i 'nematerijalnim vrednostima' poput intelektualnog vlasništva i patenata, navodi Blumberg.

Sa porastom troškova nekretnina, Kina bi sa  kompanijom Evergrande čije je sedište u Šenženu mogla da pretrpi finanasijsku krizu sličnu "balonu" koji je u Americi pukao 2008. Evergrande je u nezavidnoj situaciji zbog dugova od 300 milijardi dolara, što je, prema navodima CNN-a, navodno primoralo njenog predsednika da proda ličnu imovinu.

Kolaps globalnih cena imovine mogao bi da uništi čak 33 odsto svetskog bogatstva, istakao je McKinsey. Da bi se ovakav scenario izbrgao treba podstaći produktivna i održiva ulaganja koja doprinose globalnom bruto domaćem proizvodu (BDP), stoji u izveštaju.

 

 

 

 

 

 

 

.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading